Antitrafic
10-10-2013
Raportul Departamentului de Stat 2010

Raportul anual al Departamentului de Stat american arata ca Romania nu indeplineste standardele minime pentru eliminarea traficului de fiinte umane. In plus, circa 30 de organizatii care luptau impotriva traficului de persoane si-au oprit activitatea.

Guvernul României nu indeplineste intru totul standardele minime in vederea eliminarii traficului de fiinte umane, dar depune eforturi semnificative in acest sens, arata raportul anual al Departamentului de Stat american privind traficul de fiinte umane.
 
Desi peste jumatate dintre victimele identificate in 2009 au fost traficate in scopuri de munca fortata, Guvernul nu a reusit nici acum sa raporteze luarea unor masuri ample in aceasta directie, se arata in document. 
 
Potrivit raportului, Guvernul nu a elaborat statistici separate ale cazurilor de trafic in scopuri de munca fortata si ale cazurilor de trafic in scopuri de exploatare sexuala, nereusind astfel sa stabileasca numarul de anchete, puneri sub urmarire si condamnari pentru trafic in scopuri de munca fortata, ori numarul de victime asistate de Guvern in perioada de referinta. 
 
Documentul critica, de asemenea, reaorganizarea, in martie 2009, a principalei agentii de lupta impotriva traficului de persoane - Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane (ANITP). Astfel, aceasta agentie nationala independenta, ce are sarcina de a administra fondurile dedicate proiectelor de lupta impotriva traficului de persoane, a trecut in subordinea Inspectoratului General al Politiei Române, din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. 
 
Expertii au semnalat ca reorganizarea ANITP a avut un impact negativ asupra asistentei acordate victimelor. Mai exact, Guvernul a colaborat mult mai putin cu ONG-urile ce lupta impotriva traficului de persoane si nu a alocat fonduri organizatiilor nonguvernamentale pentru asistenta victimelor si pentru programe de prevenire a traficului de persoane.
Drept urmare, aproximativ 30 de organizatii care lupta impotriva traficului de persoane si-au oprit activitatea ori si-au indreptat eforturile spre alte domenii decât lupta impotriva traficului de persoane, pentru a putea beneficia in continuare de fonduri de la buget, se arata in raportul anual al Departamentului de Stat privind traficul de fiinte umane.
 
Unele dintre aceste organizatii nonguvernamentale ofereau asistenta esentiala victimelor, inclusiv adapost, consiliere, educatie vocationala si alte programe de reabilitare. Numarul victimelor care au beneficiat de asistenta platita de stat a scazut semnificativ pentru al doilea an la rând, iar Guvernul a identificat un numar mult mai mic de victime comparativ cu perioada anterioara de raportare.
ONG-urile si organizatiile internationale au semnalat faptul ca, in urma reorganizarii ANITP, România nu mai are o adevarata agentie nationala care sa directioneze eforturile altor ministere ce au responsabilitati in domeniul luptei impotriva traficului de fiinte umane, mai arata documentul Departamentului de Stat. 
 
In consecinta, raportul recomanda României cresterea fondurilor dedicate programelor de asistenta a victimelor traficului de persoane, inclusiv alocarea unor fonduri pentru organizatiile nonguvernamentale care ofera diferite servicii victimelor, si imbunatatirea eforturilor de strângere a informatiilor referitoare la infractiunile de trafic de fiinte umane pedepsite prin Legea nr. 678/2001 si alte legi, prin elaborarea de statistici diferite pentru traficul de fiinte umane in scopuri de exploatare sexuala si pentru traficul de fiinte umane in scopuri de munca fortata.
De asemenea, se mai recomanda luarea de masuri in vederea anchetarii si pedepsirii actelor de traficare in scopuri de munca fortata si oferirea de asistenta victimelor traficului in scopuri de munca fortata; imbunatatirea eforturilor de identificare a potentialelor victime in rândul categoriilor vulnerabile de populatie, precum imigrantii fara documente de identitate; continuarea organizarii de pregatire pentru judecatori pe tema sensibilitatii victimelor; cresterea numarului de victime trimise catre ONG-uri de catre oficialii guvernamentali; imbunatatirea comunicarii interministeriale si a coordonarii activitatilor de lupta impotriva traficului de fiinte umane.
Sursa: Realitatea.net
 
Raportul in intregime este disponibil la adresa: http://www.state.gov/g/tip/
 

Direcţionează 2%!

Direcţionează 2% din impozitul tău pe venit Citeşte mai mult...

Fii voluntar!

Dacă vrei să faci voluntariat...
Citeşte mai mult...