Antitrafic
10-10-2013
Raport TIP 2006

ROMÂNIA

 
Romania este o tara sursa si de tranzit pentru traficul de femei in scop de exploatare sexuala. Femei din Moldova, Ucraina si Rusia sunt traficate prin Romania catre Italia, Spania, Germania, Grecia, Austria si Canada. Exista rapoarte care confirma fatul ca tineri barbati romani au fost traficati in scop de exploatare sexuala in tari din Estul Europei. Femei din Romania sunt traficate intern, in interiorul tarii  si barbati din Nord-Estul Romaniei sunt traficati si exploatati prin munca in localitatile urbane.
 
Guvernul Roman nu indeplineste standardele minime pentru eliminarea traficului; totusi face eforturi semnificative in acest sens. Romania si-a intarit eforturile anti-trafic prin institutiile abilitate de lege si a facut pasi importanti in ce priveste coordonarea actiunilor anti-trafic prin crearea la sfarsitul anului 2005 a Agentiei Nationale pentru Prevenirea Traficului. Aceasta agentie va fi finantata prin bugetul de stat si va avea autoritate directa asupra altor institutii implicate in lupta anti-trafic. Romania trebuie sa-si imbunatateasca metodele pentru identificarea victimelor si sa organizeze un sistem functional de referire. Guvernul trebuie sa lucreze indeaproape cu ONG-urile care activeaza in acest domeniu si sa le finanteze activitatile. Politia trebuie sa fie mai bine instruiti in ce priveste informarea victimelor cu privire la serviciile oferite de aceste ONG-uri. Din moment ce multe victime au refuzat sa intre in adaposturile administrate de stat, guvernul trebuie sa elaboreze alte strategii prin care sa ofere le servicii sociale.
 
Procurorii - Acuzarea
Guvernul Romaniei a facut eforturi semnificative in ultimul an. In 2005 politistii romani au condus 231 investigatii, 124 de acuzari, din care au rezultat condamnarea a 235 de traficanti - cu 100 de procente mai mult fata de anul 2004 cand au fost condamnati 103 traficanti. Din cei 235 de traficanti condamnati, 137 au primit pedepse cu inchisoarea si 98 nu au primit pedepse cu inchisoarea. 64 de traficanti au primit intre 1 an si 5 ani de inchisoare si alti 64 de traficanti au primit pedepse cuprinse intre 5 si 10 ani de inchisoare.
 
Protectia
Romania a facut progrese modeste in ultimul an in ce priveste protectia si asistenta victimelor. Sapte adaposturi guvernamentale au fost fucntionale in timpul anului 2005. Vicitimele au primit servicii sociale, medicale, si juridice , desi calitatea serviciilor oferite a lasat de dorit in multe cazuri; problemele financiare au dus la inchiderea si redeschiderea catorva adaposturi de stat in ultimul an. Mai mult, unele din ele functioneaza cu asistenta pe termen scurt, vicitmele stau pana la 10 zile , termen care se poate extinde pana la 3 luni. Pentru mai mult de 3 luni este nevoie de interventia procurorilor. Politistii si procurorii trebuie sa informeze vitimele cu privire la dreptul lor de a sta intr-un adapost, dar in practica, multe victime nu au folosit adaposturile datorita perioadei scurte de asistenta oferite si datorita lipsei de incredere in institutiile si procedurile statului. Doar 29 din cele 175 de victime identificate au folosit adaposturile des stat. Cele mai multe servicii sociale victimele le-au primit tot de la ONG-uri.  Desi in unele cazuri ONG-urile au primit fonduri guvernamentale pentru asistenta victimelor, acestea au fost insuficiente. Exista dovezi ca politia a condamnat victime pentru fapte care erau un rezultat direct al faptului ca au fost traficate.
 
Prevenirea
Guvernul Romaniei a demonstrat eforturi adecvate in ce priveste prevenirea traficului de fiinte umane. Agentiile anti-trafic au lucrat indeaproape cu ONG-urile pentru prevenirea traficului in randul copiilor cu grad de risc ridicat. Oficiul National pentru Combaterea Traficului de Persoane a realizat seminarii si o pagina web pentru prevenirea traficului. Mai mult de 3000 de elevi au participat la ore de prevenire a traficului , organizate de ONG-uri si institutii de stat in 2005.  Guvernul a finantat un program national de prevenire a traficului de copii, program in care s-au distribuit afise, bannere si materiale in scoli.
 
Bune practici
Guvernul Roman a realizat cel mai complex raport de pana acum in ce priveste traficul de fiinte umane din Romania. Raportul a fost finantat integral de UNICEF si partea de cercetare s-a realizat cu sprijinul IMAS - Institutul de Sondaje si Marketing. Cercetatorii au avut acces la oficialii din guvern si la informatii oficiale rezultatul final fiind un raport onest care contine critici privind lipsurile din politicile guvernamentale anti-trafic. Raportul deja este utilizat ca o harta privind imbunatatirea eforturilor guvernului pentru combaterea acestui fenomen.

Direcţionează 2%!

Direcţionează 2% din impozitul tău pe venit Citeşte mai mult...

Fii voluntar!

Dacă vrei să faci voluntariat...
Citeşte mai mult...