Antitrafic
10-10-2013
Raport - Iunie 2004

Raportul Taficului de Fiinte Umane

Eliberat de catre Biroul de Monitorizare si Combatere a Traficului de Persoane
Washington D.C.
 
14 iunie 2004
IV. Relatarile Tarilor: Europa si Eurasia
 
ROMANIA (TITER 2)
 
Romania reprezinta o sursa si o tara de tranzit in primul rand pentru femeile si fetele traficate din Moldova, Ucraina si Rusia spre Serbia si Muntenegru (si Kosovo), Macedonia, Albania, Grecia, Italia si Turcia cu scopul exploatarii sexuale. In 2003 printre noile tari de destinatie s-au aflat si Spania, Portugalia, Italia, Taile Nordice, Austria, Franta, Germania, Marea Britanie si Ungaria. In 2003 s-au schimbat rutele traficului si asta datorita politicii din ianuarie 2002 prin care se acorda dreptul cetatenilor romani sa circule fara viza in tarile din cadrul Uniunii Europene. In 2003 au fost traficate mai putine victime spre fostele tari iugoslave si mai multe victime au fost traficate inspre Europa de Est.
 
Guvernul Romaniei nu respecta in totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului; insa face eforturi importante in acest sens. Guvernul a facut progrese in eforturile sale de punere in vigoare a legii si a continuat sa mentina dosare comprehensive cu date privind traficul de persoane. Coruptia la nivelul autoritatilor ce se ocupa de punerea in vigoare a legilor ramane o problema serioasa, desi guvernul lucreaza la eliminarea acestor surse de coruptie. Sprijinul acordat victimelor traficate nu este o prioritate guvernamentala clara asa cum este prevazut in alocarile bugetare.
 
Procuratura
 
Guvernul Romaniei a marit in mod considerabil numarul de condamnari in trafic si a reorganizat unitatea de politie in vederea combaterii crimei organizate pentru a furniza cat mai mult personal pentru problemele de trafic. Legile Romaniei privind traficul acopera in mod specific atat exploatarile sexuale, cat si cele non-sexuale cu pedepse suficient de severe. In 2003 politia a arestat 187 de persoane in baza acestei legi si a demascat 283 de retele criminale de trafic. Judecatorii romani au condamnat 49 de indivizi in 2003 in comparatie cu nici unul in 2002. Pedepsele in 27 de cazuri au fost intre 1 si 10 ani de inchisoare si in 22 de cazuri a fost de un an sau mai mica. In luna august a anului 2003 printr-o reorganizare a Unitatii Romane de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, au fost numiti peste 100 de ofiteri pentru combaterea traficului de fiinte umane. Acesti ofiteri lucreaza in cartiere generale si in 15 regiuni din cele 42 de judete. In numarul celor peste 100 de ofiteri ce au primit o instruire specializata pe traficul de fiinte umane, se afla 42 de femei ofiteri. Ministerul Public de Adimnistratie a numit mai multi procurori, unul la biroul national si in jur de 50 in regiuni in vederea urmaririi cazurilor de trafic.
 
In 2003 autoritatile romane au trimis doua cazuri de coruptie legate de trafic la procuratura si au investigat 15 oficiali ai politiei pentru coruptie legata de trafic ce au dus la demiterea din functie a doi dintre ei si la mai multe investigatii privind celelalte 13 cazuri. Pe langa testarile psihologice, punctajul etic acumulat si un manual cu cele mai bune aplicatii practice, guvernul a facut si mai multe demersuri in 2003 pentru reducerea coruptiei din randul politiei de granita prin introducerea unor insigne standard de identificare, impunerea unor teste de integritate la intamplare si verificarea bunurilor personale si a banilor si facand publicitate unei retele telefonice pentru calatori pentru a raporta coruptia din randul oficialilor de la granita.
 
Protectia
 
Eforturile guvernului in ce priveste protectia victimelor au ramas destul de modeste. Prin lege victimelor li se asigura un adapost si asistenta legala, psihologica si sociala. Victimele pot fi integrate pentru o perioada de timp in centre create pentru asistenta si protectia victimelor controlate de jurisdictia consiliilor locale. Guvernul a aprobat asistenta pentru trei din cele noua adaposturi din judete, dintre care doar doua au fost deschise incepand cu  martie 2004. Ministrul Muncii si al Solidaritatii Sociale lucreaza la infiintarea unui program de integrare la locul de munca pentru a stimula oportunitatile de angajare in randul victimelor traficului. Guvernul a raportat ca victimele nu au fost tratate ca niste criminali si ca 5 dintre victimele treficului au primit protectie fizica printr-un program de protectie a martorilor ce a fost intarit si sustinut prin amendamentele din iulie 2003. Eforturile ambasadelor Romaniei din strainatate au dus la repatrierea a 107 victime ale traficului si a 25 de minore din Italia, Bosnia si Hertegovina, Franta, Spania si Croatia.
 
Prevenirea
 
Ministrul Educatiei si al Cercetarii a condus mai multe programe educationale pe trafic in 2003. Directorii scolilior, consilerii educationali si profesorii au primit instructiuni pentru a obtine indrumarea anti-trafic a elevilor in timpul orelor de dirigentie, dar si a parintilor la sedintele cu acestia. Comisiile regionale de educatie au monitorizat implementarea de materiale privind preventia traficului. Romania a continuat lupta impotriva traficului in regiuni prin participari active in cadrul Centrului Regional Anticrima in subordinea Fortelor de Combatere a Traficului de Fiinte Umane. Pentru combaterea crimei organizate, unitatea de politie a initiat o baza de date in 2003 cu sprijinul Marii Britanii pentru o mai buna depistare a traficului de persoane. Aceasta unitate publica de asemenea un buletin informativ bianual cu privire la trafic si eforturile antitrafic. Romania a continuat sa implementeze Planul National pentru Combaterea Traficului de Fiinte Umane.

Direcţionează 2%!

Direcţionează 2% din impozitul tău pe venit Citeşte mai mult...

Fii voluntar!

Dacă vrei să faci voluntariat...
Citeşte mai mult...