Antitrafic
10-10-2013
Glosar

DEFINITII OPERATIONALE/TERMINOLOGIE

 
Traficul de fiinte umane = recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau primirea unei persoane, prin amenintare, violenta sau prin alte forme de constrangere, prin rapire, frauda ori inselaciune, abuz de autoritate sau profitand de imposibilitatea acelei persoane de a se apara sau de a-si exprima vointa ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte  foloase, pentru obtinerea consimtamantului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, in scopul exploatarii acestei persoane (cf. legii 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de fiinte umane, Art.12-1)
Traficul de fiinte umane poate avea ca scop fie exploatarea sexuala a unei persoane, fie exploatarea prin munca a acesteia.
 
Traficant = persoana care comite infractiunea de trafic de persoane; aceasta poate fi condamnata in functie de imprejurarile si consecintele faptei cu inchisoare de la 5 la 25 ani si interzicerea unor drepturi.
 
Victima a traficului de fiinte umane = persoana supusa traficului de persoane indiferent de varsta si sex; la cerere, aceasta poate beneficia de: consiliere psihologica, consiliere si calificare profesionala in vederea obtinerii unui loc de munca, 
 
Prostitutia = fapta persoanei care isi procura mijloacele de existenta sau principalele mijloace de existenta, practicand in acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane; aceasta fapta se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani (cf. Codului Penal al Romaniei).
 
Proxenetismul = indemnul sau constrangerea la prostitutie ori inlesnirea practicarii prostitutiei sau tragerea de foloase de pe urma practicarii prostitutiei de catre o persoana, precum si recrutarea unei persoane pentru prostitutie, ori traficul de persoane in acest scop, se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi (cf. Codului Penal al Romaniei).
 
Centrul de asistenta si protectie a victimelor traficului de persoane = un spatiu destinat persoanelor, victime ale infractiunii de trafic de persoane, cu scopul oferirii de protectie fizica si asistenta psiho-sociala in vederea reintegrarii socio-profesionale in comunitate.
 
Aceste Centre de asistenta si protectie a victimelor traficului de persoane se infiinteaza conform Legii 678 / 2001 (art.32-1) in subordinea Consiliilor Judetene Arad, Botosani, Galati, Giurgiu, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Satu Mare si Timis. 
in cadrul acestor Centre persoana asistata beneficiaza de protectie fizica, servicii medicale, juridice, psihologice, sociale si educationale.
 
Persoana asistata (p.a.) = persoana care beneficiaza de serviciile oferite in cadrul Centrului de asistenta si protectie a victimelor traficului de persoane

Direcţionează 2%!

Direcţionează 2% din impozitul tău pe venit Citeşte mai mult...

Fii voluntar!

Dacă vrei să faci voluntariat...
Citeşte mai mult...