Antitrafic
10-10-2013
Septembrie - Octombrie 2008

 Noua migranti retinuti, intr-o singura zi, la frontiera cu Ungaria

 
In data de 02.10. 2008 politistii de frontiera satmareni  au depistat, la granita cu Ungaria, cinci cetateni turci cu varste cuprinse intre 19 si 40 de ani care intentionau sa paraseasca ilegal tara, cu intentia de a ajunge in Franta pentru a munci. Alti patru migranti - doi turci si doi moldoveni - au fost descoperiti de catre politistii de frontiera bihoreni, acestia incercand sa iasa ilegal din Romania cu scopul de a ajunge in Germania, respectiv Italia. In urma cercetarilor, persoanelor in cauza li s-au intocmit actele premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat, complicitate la fals material in inscrisuri oficiale si fals privind identitatea, la finalizare urmand a fi prezentati procurorilor, in vederea luarii masurilor legale.
 
Sursa: Politia de Frontiera
03.10.2008
 
 
Minor obligat sa fure din magazinele de lux austriece, in beneficiul traficantilor
 
Politistii de frontiera mehedinteni au identificat si retinut membrii unui grup infractional organizat incepand cu luna iunie 2008 si specializat in traficul de migranti (inclusiv, minori), ce opera pe relatia Romania - Austria in scopul sustragerii de bunuri din magazinele de lux si aducerii acestora in tara in vederea comercializarii. Marfa furata - constand in imbracaminte de firma si articole sportive - era transportata in tara si comercializata pe raza municipiului Turnu Severin si Craiova, obtinandu-se astfel importante sume de bani in valuta. Racolarea minorilor se facea sub pretextul obtinerii unor locuri de munca bine platite in strainatate, iar scoaterea lor din tara era realizata in mod legal, in baza declaratiilor notariale obtinute de la parintii acestora. La documentarea activitatii infractionale si retinerea celor in cauza, sub coordonarea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Mehedinti, politistii de frontiera mehedinteni au colaborat cu colegii lor din cadrul Directiei P.F. Timisoara, reprezentanti ai S.I.I.P.I. Mehedinti si I.P.J. Mehedinti, precum si cu autoritatile din Austria. Membrii retelei - trei cetateni romani, implicati si in comiterea altor fapte ilicite  si cunoscuti in zona cu preocupari in sfera criminalitatii organizate transfrontaliere -  sunt, in prezent, cercetati pentru savarsirea infractiunilor de constituire de grup infractional organizat, trafic de persoane si trafic de minori. Pentru faptele comise, acestia risca pedeapsa cu inchisoarea de pana la 15 ani. Daca vor fi gasiti vinovati, acestia risca o pedeapsa cu inchisoare cuprinsa intre 7 si 15 ani.
 
Sursa: Politia de Frontiera
1.10.2008
 
 
Misiune de prevenire  si combatere a migratiei ilegale organizata de Agentia Europeana Frontex
 
Sase ofiteri din cadrul Politiei de Frontiera Romane, specializati in depistarea falsurilor in documente, au participat la o opertiune comuna organizata de catre Agentia Frontex in mai multe state din Uniunea Europeana, avand ca scop  prevenirea si combaterea migratiei ilegale la frontierele aeriene ale Uniunii Europene. Astfel, politistii de frontiera romani specializati in depistarea falsurilor in documente, au  participat, alaturi de colegii din statele U.E., la controlul de frontiera pe aeroporturi, principalele misiuni ale acestora fiind de depistare a documentelor de calatorie false sau falsificate, a vizelor contrafacute aplicate in pasapoarte, respectiv de contracarare a migratiei ilegale, in general, catre U.E. Agentia Frontex devenita operationala in anul 2005, este principala institutie a Uniunii Europene pentru managementul frontierelor externe, iar Politia de Frontiera Romana este apreciata ca fiind una dintre cele mai active structuri ale acestei institutii.Operatiunile Frontex sunt bazate pe analiza de risc pentru combaterea migratiei ilegale.
 
Sursa: Politia de Frontiera
25.09.2008
 
 
 
Patru traficanti de carne vie au pus monopol pe Iasi
Ieri dupa-amiaza, cagulatii au intrat in forta peste membrii unui clan care locuiau pe strada Anton Crihan din cartierul Galata si au ridicat trei frati sub acuzatia de trafic de persoane ● Este vorba despre un clan putin cunoscut in Iasi, insa care traia boiereste prin vanzarea de carne vie in Spania ● Al patrulea traficant, varul celor trei, a fost ridicat din Botosani ● Distractii in cluburi de noapte, bani aruncati la jocuri de noroc, masini scumpe, apartamente luxoase, plecari la munte si bani aruncati fara numar la petreceri - cam asa poate fi descris ceea ce au vazut in ultimele luni oamenii legii in interiorul acestei grupari
Distractii in cluburi de noapte, bani aruncati la jocuri de noroc, masini scumpe, apartamente luxoase, plecari la munte si bani aruncati fara numar la petreceri - cam asa poate fi descris ceea ce au vazut in ultimele luni oamenii legii in interiorul unei grupari de trafic de persoane. Este vorba de un clan necunoscut pana in prezent in municipiul Iasi, insa care derula afaceri de miliarde lei vechi. Procurorii sustin ca membrii clanului Radu ar fi produs aproape 5 miliarde lei vechi din traficul de carne vie. Ieri seara, la ora 22.00, magistratii de la Tribunalul Iasi au emis mandate de arestare pe numele a trei frati din Iasi si al unei alte rude a acestora din Botosani. Potrivit anchetatorilor, reteaua pusa la punct de fratii Felix Raducanu si Alin Rusu si-ar fi inceput activitatea inca din anul 2001.
Fete in Spania
Dupa ce a vazut ca se castiga bine, a intrat in joc si Adelina Condurat, sora celor doi, dar si un var de la Botosani. Trebuie mentionat ca pe cei trei frati ii chema initial Radu, insa si-au schimbat cu totii numele de familie pentru a nu ramane stigmatizati ca urmare a golaniilor facute in timp. Cu mici intreruperi, reteaua ar fi functionat pana in anul 2008. Membrii clanului racolau fete sarace, care nu aveau dupa ce bea apa la parinti, sau prostituate invatate cu ideea de a fi protejate de un peste agresiv si le promiteau locuri de munca in strainatate. Fetele erau exportate direct in Spania, intr-o regiune exotica si obligate sa munceasca in folosul traficantilor. "Noi monitorizam reteaua de aproximativ jumatate de an. Inca nu am stabilit cu exactitate suma castigata de acestia in urma comiterii infractiunii de trafic de persoane, insa sumele sunt destul de mari. Au actionat in perioada 2001-2008, iar fetele erau duse pentru a practica prostitutia, in folosul inculpatilor, in Spania", a spus ieri seara procurorul Diana Pecincu, de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) Iasi.
Profit, 130 mii Euro
Anchetatorii au aratat in fata judecatorilor ca fetele erau batute de membrii gruparii si erau obligate sa intretina relatii sexuale contra-cost cu diferiti clienti care frecventau barurile si cluburile de noapte. "Se spune ca aceste fete dansau in aceste cluburi si acolo isi racolau clientii. Aceasta teorie nu poate fi valabila intrucat pentru a ajunge intr-un astfel de club, fetele semnau anumite acorduri de vointa si nu puteau fi fortate de nimeni sa faca acest lucru", a declarat avocatul Raluca Andrei. In propunerea de arestare preventiva, anchetatorii au mai aratat ca pana in prezent ar fi stabilit un prejudiciu provizoriu de aproximativ 130 mii Euro, bani care ar fi ajuns in buzunarele traficantilor. De asemenea, reprezentantii Parchetului au mai sustinut ca au identificat pana in prezent 12 parti vatamate care ar fi avut de suferit din cauza fratilor Radu si a varului acestora. "In dosar apar niste declaratii foarte vechi si au fost identificate doar patru asa-zise parti vatamate. Problema este ca printre presupusele victime se afla si sotiile a doi dintre inculpati. Cum este posibil asa ceva? Si in prezent acestia sunt casatoriti cu ele si nu au traficat pe nimeni niciodata. Este un dosar lipsit de probe. Este facut doar pe presupunerile Parchetului si sunt sigur ca vom dovedi nevinovatia acestor tineri", a spus avocatul Christy Mirsanu, aparatorul fratilor Radu.
Bani gasiti la perchezitii
In fata judecatorilor, toti inculpatii au sustinut ca sunt nevinovati. Pe parcursul audierilor, acestia au incercat in special sa arate ca banii gasiti la perchezitii provin din afaceri cinstite. Spre exemplu, in urma perchezitiilor, la Adelina Condurat au fost gasiti 19 mii Euro. "Am aratat cu acte ca 15 mii de Euro sunt imprumutati de tatal sau. Nu sunt bani proveniti dintr-o activitate infractionala", a mai completat avocatul Mirsanu. Pe de alta parte, si Cristinel Tanasa, barbatul care a fost ridicat din Botosani, a explicat de unde provin toti banii gasiti la perchezitii. "Am avut un apartament si l-am vandut. Am facut o discoteca in localitatea Ungureni, la socrii mei, si de acolo am scos bani seriosi. Nu sunt vinovat de asemenea infractiuni", a spus Cristinel Tanasa in sala de judecata. Printre fetele traficate s-ar fi aflat si minore.
Buna Ziua Iasi
Catalin BOACNA
9.09.2008
http://www.bzi.ro/Patru-traficanti-de-carne-vie-au-pus-monopol-pe-Iasi-A32259.html
 
 
Politia de Frontiera anihileaza o retea de migratie ilegala catre Marea Britanie 
 
Politisii de frontiera din cadrul Directiei de Combatere a Migratiei Ilegale - IGPF, sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT au trimis in judecata patru romani pentru savarsirea infractiunilor de racolare, indrumare si calauzire de persoane in vederea trecerii frauduloase a frontierei unui stat strain, precum si pentru constituirea unei asocieri in acest sens. Timp de 4 ani, traficantii au pacalit aproximativ 100 de personae cetateni romani dornici sa lucreze in Marea Britanie si Israel dispusi sa plateasca sume de bani cuprinse intre 2.000 si 5.000 euro. Pe parcursul investigatiilor facute, politistii de frontiera au stabilit ca, sub "o acoperire" aparent legala - infiintarea unei firme de transport aerian - liderul gruparii emitea o serie de documente false, care atestau calitatea de piloti sau insotitori de bord pentru persoanele dornice sa ajunga ilegal in Marea Britanie. Ulterior, le obtinea vize de tranzit aeroportuar pentru Anglia, tranzit pe care migrantii nu-l mai efectuau, ramanand ilegal pe teritoriul britanic. Pentru Israel, proceda in acelasi mod sau justifica scopul turistic al calatoriei migrantilor, cei in cauza ramanand pe teritoriul acestei tari pentru a munci. Daca vor fi gasiti vinovati, ei risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 7 ani.
 
Sursa: Politia de Frontiera
5.09.2008
 
 
 
Peste 150 de traficanti si 230 victime descoperite de politistii de frontiera, in primele sapte luni ale anului 2008
 
Poltistii de frontiera au destructurat, de la inceputul acestui an, 26 de filiere organizate de trafic de fiinte umane.  Au fost depistate, in total  95 cazuri de trafic de fiinte umane, dintre care 159 traficanti si 234 victime . Dintre acestea, un numar de 26 grupuri erau organizate in vederea savarsirii infractiunii de trafic de persoane (102 traficanti si 115 victime). Victmele sunt persoane  intre 18 si 35 de ani sau chiar minore cu o situatie materiala precara, ademenite de promisiunea obtinerii unor locuri de munca bine platite in strainatate. La destinatie, victimele erau exploatate prin munca, obligate sa comita infractiuni in folosul traficantilor sau erau exploatate sexual. Principalele tari de "destinatie" pentru traficul de persoane au fost Spania si Italia, dar au fost inregistrate cazuri si pe relatia cu Grecia, Irlanda, Germania etc.  In Romania, traficul de persoane s-a manifestat sub diverse forme, insa in mod special, prin exploatarea prin munca, obligarea la cersetorie sau fortarea de a comite infractiuni in folosul traficantilor ori prin exploatare sexuala, in strainatate. Pentru contracararea acestui fenomen, Politia de Frontiera Romana intreprinde masuri ferme in toate zonele de competenta in vederea depistarii si retinerii traficantilor si, implicit, salvarii victimelor acestora, apreciind ca o cooperare inter-institutionala intensa la nivel european si un schimb operativ si eficient de date si informatii la nivel national reprezinta mijloace viabile de combatere a traficului de fiinte umane.
 
Sursa: Politia de Frontiera
02.09.2008

Direcţionează 2%!

Direcţionează 2% din impozitul tău pe venit Citeşte mai mult...

Fii voluntar!

Dacă vrei să faci voluntariat...
Citeşte mai mult...