Antitrafic
10-10-2013
Septembrie - Octombrie 2007

 Lipsa banilor - sursa de inspiratie a traficantilor de persoane

Un tanar de 29 de ani, care a racolat, in vederea exploatarii prin munca si sexual, zeci de persoane cu o situatie materiala precara, a fost depistat de politistii nemteni. 
B. DUMITRU, de 29 de ani din Dagata, judetul Iasi, membru al unei grupari organizate care se ocupa cu traficul de persoane, a fost depistat, la data de 29 octombrie a.c., in urma unei actiuni desfasurate de politistii S.C.C.O. Neamt, pe raza comunei Pancesti.
Cel în cauza a racolat zeci de persoane cu o situatie materiala precara, provenind din mediul rural de pe raza judetelor Neamt, Iasi si Vaslui, pe care le-a transportat în Italia unde au fost exploatate prin munca si sexual.
Pentru probarea activitatii infractionale au fost identificate si audiate victimele de la care inculpatul a obtinut importante sume de bani. In realitate numarul victimelor este mult mai mare, urmand a fi audiate pe parcursul anchetei.
B. DUMITRU a fost prezentat de catre procurorul D.I.I.C.O.T- Biroul Teritorial Neamt, Tribunalului Neamt cu propunere de arestare preventiva, fiind emis mandat de arestare preventiva pe o perioada de 29 zile pentru savarsirea infractiunii de trafic cu fiinte umane. Activitatile vor continua pentru stabilirea intregii activitati infractionale si depistarea tuturor persoanelor implicate.
IGPR
31.10.2007
http://www.politiaromana.ro/relatii_publice/detalii.aspx?id=5019
 
Traficanti de persoane prinsi de politistii argeseni
Trei persoane sunt cercetate pentru rapirea unei tinere si obligarea acesteia la practicarea prostutiei. In data de 25 octombrie 2007, politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Pitesti impreuna cu procurorii D.I.I.C.O.T. au identificat si prins pe raza orasului Pitesti, jud. Arges pe E. DANIEL, de 35 ani, din aceeasi localitate.
In luna octombrie 2007, cel în cauza impreuna cu fratele sau E. DUMITRU si M. BOGDAN au rapit-o pe D. ROXANA de 18 ani, din jud. Arges, de pe o strada din orasul Mioveni, ulterior obligand-o sa se prostitueze in folosul lor intr-un apartament din mun. Pitesti, apartinand unuia din autori.
S-a stabilit ca E. Daniel intentiona in data de 25 octombrie 2007, sa plece impreuna cu victima in Elvetia, unde acesta urma sa se prostitueze alaturi de alte tinere plasate de catre cei doi frati.
Cu ocazia perchezitiei domiciliare efectuate la locuinta lui E. Daniel, au fost identificate mai multe obiecte, precum si o arma neletala, calibrul 6 mm, detinuta ilegal si pe care acesta a folosit-o pentru intimidarea lui D. Roxana.
Fata de E. Daniel, procurorii D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Arges au luat masura retinerii pe o perioada de 24 de ore fiind prezentat Tribunalului Arges, care a emis mandat de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile pentru comiterea infractiunilor de trafic de persoane si proxenetism.
In ceea ce ii priveste pe ceilalti doi invinuiti, M. Bogdan si E. Dumitru, procurorii DIICOT, Biroul Teritorial Arges, urmeaza sa faca propuneri de arestare preventiva pentru primul, iar fata de E. Dumitru, in prezent fugit in Italia, urmeaza a se solicita Tribunalului Arges emiterea unui mandat de arestare in lipsa, ambii fiind cercetati prentru comiterea acelorasi infractiuni. 
IGPR
26.10.2007
http://www.politiaromana.ro/relatii_publice/detalii.aspx?id=5005
 
Siguranta online a copiilor: Un soft ajuta politistii in combaterea pornografiei infantile si a altor abuzuri online 
Totul a inceput cand un ofiter de politie din Toronto, Canada, asaltat de un val de cazuri de abuz impotriva copiilor prin Internet, s-a hotarat sa-i scrie lui Bill Gates. De atunci, creatorii Windows au demarat un program la scara globala, de responsabilitate sociala corporatista, avand in centru siguranta online a copiilor. 
Parte a acestui program, un soft de management al cazurilor de infractionalitate prin Internet impotriva copiilor a fost lansat ieri, in premiera, de Politia Romana, in parteneriat cu Microsoft. Softul Child Exploitation Tracking System (CETS)  a fost creat, la baza, pentru politia din Canada, investitia initisala costand 9 milioane de dolari. Utilizat la nivel mondial in cinci tari, programul este furnizat in mod gratuit politiei romane, care a asigurat, in schimb, componentele hard. 
Concret, politistii investigatori vor avea acces, prin program: 
- sa introduca elemente cu privire la cazurile semnalate (adrese de IP, email, inclusiv imagini), ceea ce va permite cautarea altor cazuri in care apar aceste elemente 
- sa ia legatura cu alti politisti investigatori care au primit sesizari continand elemente comune. 
Cautarea se face deocamdata la nivel national. Este posibila conectarea cu alte tari care utilizeaza programul in baza unor parteneriate in acest sens. 
“Internetul poate fi folosit intr-un mod util, suntem aici pentru a combate partea urata. Suntem singura tara din Europa Centrala si de Est care are acces la acest program si putem sa ajutam alte tari in a-l implementa”, a spus Catalin Dragota – Politia Romana. 
Vahe Torossian, vicepresedinte Microsoft Europa Centrala si de Est, a pus accentul pe importanta anticiparii tendintelor negative, pentru a le preintampina. Torossian a povestit cum emailul tirmis de politistul din Canada lui Bill Gates a fost punctul de start pentru un program complex, la nivel global, o unealta in a ajuta oficialii in a preintampina si restrange abuzurile din spatiul vitual.
EurActiv
26.10.07
http://www.euractiv.ro/index.html/articles%7CdisplayArticle?articleID=11680
 
 
Cetatean bulgar, traficant de migranti, depistat la frontiera oradeana
 
Politistii de frontiera bihoreni au depistat, intr-un tren personal ce avea ca destinatie Ungaria, trei cetaterni turci care intentionau sa iasa ilegal din Romania, folosindu-se de documente bulgaresti false. In urma cercetarilor, a fost depistat si cel care i-a sprijinit, un cetatean bulgar care, in schimbul a 9.000 de euro, le-a procurat actele false si i-a transportat pana in apropierea frontierei, acesta fiind cercetat in prezent pentru savarsirea infractiunii de trafic de migranti.
Totul a pornit in cursul zilei de ieri, in P.T.F. Episcopia Bihor, cand politistii de frontiera au depistat, in trenul personal ce face legatura intre Oradea si Byharkeresztes, trei tineri, doi barbati si o femeie, care s-au legitimat cu documente de identitate bulgaresti false.
Tinerilor li s-a intrerupt calatoria si au fost condusi la sediul S.P.F. Bors pentru aprofundarea cercetarilor. Astfel, politistii de frontiera au stabilit, pe baza declaratiilor persoanelor si a verificarilor efectuate, ca cei trei sunt cetateni turci si se numesc Canan C., Cengiz Y. si Orhan P. , cu varste cuprinse intre 19 si 32 ani.
Din declaratiile celor trei tineri s-a stabilit ca acestia intentionau sa ajunga ilegal in Franta, si au fost ajutati de un cetatean bulgar, care le-a procurat documentele false bulgaresti si i-a transportat din Bucuresti pana in Gara Oradea.
Actionand cu operativitate, politistii de frontiera au verificat parcarile din zona si au identificat, in apropierea unui motel, un autoturism "VW Golf", inmatriculat in Bulgaria, la volanul caruia se afla cetatenul bulgar Marinov A., in varsta de 33 ani. Totodata, in apropierea motelului, au fost gasite, aruncate, pasapoartele si cartile de identitate turcesti, valabile, ale celor trei persoane. In cadrul cercetarilor s-a stabilit ca, dupa ce au intrat legal in tara in urma cu doua zile, cei trei turci l-au intalnit, in Bucuresti, pe Marinov A., care le-a inmanat docmentele bulgaresti false si i-a transportat pana in gara Oradea, unde i-a urcat in garnitura de tren ce urma sa-i duca in Ungaria. Pentru sprijinul acordat, bulgarul urma sa obtina de la cei trei suma de 9.000 euro. Politistii de frontiera i-au intocmit cetateanului bulgar acte premergatoare de cercetare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de migranti, iar celor trei cetateni turci pentru tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat, fals privind identitatea si complicitate la fals material in inscrisuri oficiale. La finalizarea cercetarilor, cei in cauza vor fi prezentati procurorului, in vederea dispunerii masurilor legale ce se impun.
Politia de Frontiera
23.10.07
http://www.politiadefrontiera.ro/stire.php?id_stire=1634
 
Grupurile de romani din Spania s-au specializat în trafic de persoane
Infractorii romani din Spania s-au specializat în trafic de persoane, exploatarea femeilor prin prostitutie fortata, falsificarea de bani si escrocherii pe internet, scrie cotidianul El Pais. Publicatia citeaza un raport al politiei spaniole din luna iulie. Documentul precizeaza ca de cele mai multe ori victimele sunt tot romani. 
Potrivit cotidianului El Pais, politia spaniola a constatat în ultimii ani o crestere a numarului escrocheriilor si santajelor, carora le cad victime imigrantii, în special est-europeni. Autorii raportului arata ca numeroase grupuri organizate de infractori îsi ademenesc conationalii în Spania cu tot felul de promisiuni, pentru ca apoi sa îi exploateze sub amenintare. Politia spaniola sustine ca de multe ori infractorii sunt fosti militari sau fosti membri ai serviciilor de securitate, care stiu exact ce trebuie sa faca pentru a nu fi prinsi. 
Unii dintre ei au deja condamnari în tarile de origine si ar fi în stare de orice ca sa nu fie expulzati. Potrivit politiei spaniole, grupurile de infractori sunt foarte bine organizate, au o structura piramidala si coopereaza la nivel international.
Realitatea TV
16.10.07
http://www.realitatea.net/?domeniu=2&stire=100956
 
 
Italia si Spania, tarile în care sunt traficate cel mai des romancele
Peste 1.200 de persoane, marea majoritate femei, au fost victime ale traficului de carne vie în cursul acestui an, cele mai multe multe fiind exploatate în Italia si Spania, potrivit unui raport al Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane, prezentat sambata la Sibiu.
"Am identificat 1.222 de persoane în postura de victime ale traficului, 355 dintre acestia traficate în Italia, 325 traficate în Spania, în Grecia - 101, Cehia - 83, Germania - 52, 209 au fost traficate si exploatate în Romania. Toate persoanele sunt de origine romana. 49,67 la suta au fost exploatate sexual, 39,61 la suta exploatate prin munca, prin obligarea la practicarea cesetoriei 9,57 la suta", a declarat comisar Adrian Petrescu, seful Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane, transmite corespondentul NewsIn.
Zonele din Romania de unde îsi racoleaza cel mai des traficantii victimele sunt în sudul tarii, cateva judete din Moldova si Maramures. În 17 judete din zonele mentionate si Bucuresti se înregistreaza cel mai înalt grad de risc de trafic de fiinte umane, din perspective victimelor identificate, peste 100 de persoane, în noua luni. La polul opus se afla doar patru judete: Mures, Harghita, Covasna si Brasov cu mai putin de 40 de victime identificate.
"În ceea ce priveste numarul victimelor acesta îsi pastreaza tendinta de anul trecut de scadere usooara. În ceea ce priveste numarul condamnarilor acesta creste, la 9 luni avem aproape totalul de anul trecut, 187, cumva efectele muncii noastre se vede abia acuma", a mai precizat comisar Adrian Petrescu, seful Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane.
De la începutul anului au fost condamnate definit pentru trafic de persoane un numar de 131 de inculpati, alte 100 de cazuri sunt pe rolul instantelor si au în vedere 52 de inculpati.
Realitatea TV
21.10.07
http://www.realitatea.net/?domeniu=2&stire=103191#
 
Retea de traficanti de persoane, anihilata - PLOIESTI
O retea de traficanti de persoane, formata din trei membri ai unei familii, a fost anihilata de politistii ploiesteni, cei trei membri ai retelei fiind trimisi în judecata în stare de arest preventiv.
O retea infractionala profilata pe traficul de persoane, trafic de minori si proxenetism a fost anihilata de politistii de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Prahova, cei trei membri ai retelei, Vasile Florica de 53 de ani, împreuna cu fiica sa, Vasile Georgiana, de 28 de ani, si fiul sau, Vasile Laurentiu, fiind trimisi în judecata în stare de arest preventiv.
"Capul" retelei, Vasile Florica, împreuna cu fiica sa, Georgiana, recruta tinerele, în timp ce Vasile Laurentiu le supraveghea si le batea atunci cand nu castigau suficienti bani. 
Clientii erau racolati prin intermediul unor anunturi date la rubrica de matrimoniale dintr-un cunoscut ziar de mica publicitate din Ploiesti. Traficantii dadeau în fiecare editie a ziarului cate sapte sau opt anunturi, cu diferite numere de telefon. Anunturile erau date sub diferite forme, pentru a atrage atentia doritorilor, unul dintre anunturile preferate fiind, potrivit politistilor, "Fac sex cu dulceata".
Barbatii interesati de servicii sexuale platite mergeau la apartamentul familiei Vasile, fetele erau scoase în holul apartamentului, iar barbatii o alegeau pe cea pe care o doreau. Pentru prestatiile fetelor, proxenetii primeau sume cuprinse între 50 si 100 lei. 
Politistii au precizat ca zilnic, la apartamentul familiei Vasile, se prezentau aproximativ 15 barbati care plateau serviciile prostituatelor si ca trei dintre femeile obligate sa se prostitueze sufereau de boli venerice.
Potrivit sursei citate, gruparea infractionala ar fi intentionat sa vanda tinerele racolate unei alte retele de traficanti de persoane care actioneaza în Danemarca. 
Cei trei membri ai gruparii infractionale au fost prinsi în flagrant la începutul lunii septembrie si au fost trimisi în judecata în stare de arest preventiv, sub acuzatia de trafic de persoane, trafic si minori si proxenetism, fiecare dintre ei riscand pedepse cu închisoarea între 3 si 15 ani. 
 
MEDIAFAX
16.10.07
http://www.mediafax.ro/justitie/retea-traficanti-persoane-anihilata-ploiesti.html?4727;957550 
 
„Toleranta zero” fata de traficul de persoane
Comisarul european pentru justitie, libertate si securitate, Franco Frattini, a chemat ieri la „toleranta zero” si la sporirea cooperarii in lupta impotriva traficului de fiinte umane, caruia ii cad victime intre 800.000 si 1,2 milioane de persoane in lume in fiecare an. „Toleranta zero pentru infractori si protectie totala pentru victime”, a cerut Frattini, care s-a adresat prin video-conferinta participantilor la reuniunea internationala pe tema traficului de fiinte umane, organizata la Porto de presedintia portugheza in exercitiu a Uniunii Europene.
Potrivit Rompres, comisarul european s-a pronuntat pentru intarirea politicilor de lupta impotriva acestui flagel, pentru cresterea rolului Europol si Interpol, precum si pentru intensificarea cooperarii in interiorul si in afara UE. Dintre cele 800.000 - 1,2 milioane de persoane victime ale traficului, 80% sunt femei si jumatate sunt copii, a spus, la randul sau, secretarul de stat portughez Jorge Lacao.
Gandul
09.10.2007
http://www.gandul.info/europa/toleranta-zero-fata-traficul-persoane.html?3930;94925
    
Mandate europene de arestare puse în aplicare de politistii din caras-severin  
Persoanele urmarite international erau cautate de autoritati din alte state pentru omor, înselaciune si trafic de persoane 
O tanara de 30 de ani, din orasul Anina, urmarita international de catre Interpol Atena pentru comiterea infractiunii de omor, a fost depistata si retinuta de politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale din I.P.J. Caras-Severin, în colaborare cu Politia Municipiului Anina, în cadrul unei actiuni organizate pe raza judetului.
Biroul National Interpol din cadrul Centrului de Cooperare Internationala Politieneasca a informat Politia Romana în luna ianuarie a.c. cu privire la faptul ca P. Alina, în varsta de 30 de ani, din orasul Anina, a fost pusa în urmarire internationala de catre Interpol Atena pentru comiterea infractiunii de omor, pe numele acesteia fiind emis mandat european de arestare. 
Suspecta a fost prezentata la data de 3 octombrie a.c. Curtii de Apel Timisoara, care a dispus arestarea acesteia pe o perioada de 29 de zile.
Totodata, politistii din Caras-Severin au reusit prinderea si retinerea unei tinere de 22 de ani, cu domiciliul în comuna Ticvaniu Mare, pe numele careia autoritatile franceze au emis, în luna martie a.c., un mandat european de arestare pentru infractiunile de înselaciune, fals si uz de fals. Pe numele lui C. Felicia a fost emis mandat de arestare pentru 29 de zile.
Un barbat de 46 de ani, pe numele caruia era emis de catre Tribunalul local din orasul Hof, landul Bavaria, mandat european de arestare pentru infractiunea de trafic de persoane, a fost depistat, la data de 3 octombrie a.c., de politistii din Caras-Severin.
P. Marcel, în varsta de 46 de ani, din Caransebes, a fost prezentat Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, pe numele acestuia fiind emis mandat de arestare pe 29 de zile.
IGPR
6.10.07
http://www.politiaromana.ro/relatii_publice/detalii.aspx?id=4942
 
Traficant de minore retinut de politistii de frontiera timisoreni
Politistii de frontiera din cadrul compartimentului de Combatere a Traficului de Persoane al I.J.P.F. Timis si P.T.F. Aeroport Timisoara au retinut ieri dimineata un barbat care a racolat si transportat in Austria, doua minore, in vederea exploatarii sexuale. 
Totul a inceput in cursul lunii aprilie 2006, cand doua tinere, in varsta de 18 ani, respectiv 19 ani, au sesizat politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Aeroport Timisoara cu privire la faptul ca au fost obligate, in anul 2004, de un barbat din Oradea, sa se prostitueze in Romania, dupa care au fost traficate in Austria, pentru acelasi scop. 
Plecand de la plangerea fetelor, lucratorii nostri, sub coordonarea unui procuror D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Timis, au desfasurat activitati informativ-operative, pentru o monitorizare atenta a celor implicati. 
Barbatul acuzat de femei a fost identificat de politistii de frontiera ca fiind Erno Csaba C., in varsta de 25 de ani, din Oradea. Conform declaratiilor tinerelor, acesta le-a agresat fizic, le-a amenintat si le-a obligat sa intretina raporturi sexuale cu diversi barbati. Dupa cateva luni petrecute in Romania, le-a transportat, sub "paravanul" unei excursii, in Austria, unde au beneficiat de acelasi "tratament". 
Politistii de frontiera au desfasurat activitati informativ-operative si au strans probe impotriva suspectului, iar documentarea sistematica si schimbul de informatii permanent au dus la realizarea unui plan de actiune, pentru retinerea traficantului de minori. 
Ieri, o echipa operativa a Politiei de Frontiera Timis formata din ofiteri din cadrul Biroului de Combatere a Traficului de Persoane, sprijiniti de agenti din cadrul Detasamentului de Interventie, si coordonati de procurorul sef al D.I.I.C.O.T. Timis, a descins la domiciliul suspectului, situat in municipiul Oradea, unde au efectuat o perchezitie. 
In urma perchezitiei, au fost depistate si ridicate cinci arme albe (sabii, a caror dimensiune variaza intre 60 si 80 de centimetri) si o serie de inscrisuri cu valoare de mijloace de proba. 
In urma informatiilor si a probatoriului existent, inculpatul a fost prezentat instantei, dispunandu-se pe numele sau ordonanta de retinere pentru 24 de ore, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de minori si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Astazi, Erno Csaba C. a fost prezentat Tribunalului Timis, care a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile.
Politia de Frontiera
26.09.07
http://www.politiadefrontiera.ro/stire.php?id_stire=1596
 
Operatiunea „BRESCIA”
Retea de crima organizata specializata in trafic de persoane, destructurata de politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Oradea
Grupul infractional organizat compus din opt membri, era condus de cetateanul italian A.P., de 25 de ani si de S.A., de 29 de ani, din municipiul Oradea, judetul Bihor.
In perioada 2004 – 2006, acestia au racolat, transportat, gazduit si exploatat in Italia, zona Lago di Garda (localitatile Milano – Brescia – Simeone – Peschiera - Montechiari) 13 tinere din judetele Bihor si Satu Mare, din care noua erau minore cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani.
Cetateanul roman H.A., de 29 de ani, din municipiul Salonta, judetul Bihor, a fost cel care, in cursul anului 2003, a constituit initial aceasta grupare. Impreuna cu alti doi membri, tot cetateni romani, acestia au racolat, cazat si exploatat sexual cinci victime minore pe raza municipiilor Oradea si Salonta.
Gruparea a fost destramata de politistii B.C.C.O. Oradea in cursul anului 2005, prin arestarea liderului H.A. si a unuia din membri, respectiv G.C.I., de 25 de ani, din municipiul Salonta, judetul Bihor. In luna ianuarie 2006, instanta de judecata a dispus punerea in libertate a inculpatului H.A. si inlocuirea masurii arestarii preventive cu obligarea acestuia de a nu parasi tara.
Dupa punerea sa in libertate, H.A. si-a reluat activitatea infractionala de racolare a minorelor cu probleme materiale sau de comunicare cu familia, in scopul exploatarii acestora prin determinarea la practicarea prostitutiei, schimbandu-si totodata si modul de operare, pentru a nu fi descoperit.
Astfel, H.A. a constituit un nou grup infractional, in care a atras alti doi membri. Acestia au intrat in legatura si cu cetateanul italian A.P., prin intermediul caruia au extins activitatea infractionala si pe teritoriul Italiei.
Astfel, au fost racolate opt tinere, dintre care cinci minore de pe raza judetului Bihor, care apoi au fost transportate, gazduite si exploatate sexual in Italia.
In luna mai 2006, H.A. si G.C.I. au fost din nou arestati si trimisi in judecata pentru faptele comise, cei doi aflandu-se in prezent in Penitenciar.
Cetateanul italian A.P. s-a sustras urmaririi penale pe teritoriul Italiei, unde, de altfel, a initiat si constituit o noua retea infractionala organizata, formata din opt membri, fiecare cu atributiuni bine delimitate, de la racolare, transport, pana la exploatarea sexuala a celor 13 noi victime.
Pentru documentarea activitatii infractionale a acestor grupari de crima organizata, in cauza au fost solicitate trei comisii rogatorii internationale. Astfel, cetateanul italian A.P. a fost arestat de autoritatile italiene. Alaturi de acesta au fost arestati alti doi membri ai retelei, M.D., de 29 de ani, din municipiul Oradea si L.B., de 29 de ani, din localitatea bihoreana Cherechiu, care aveau documente de identitate falsificate.
Prin rechizitoriul D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Oradea din 2007, s-a dispus trimiterea in judecata a celor opt inculpati pentru savarsirea infractiunilor de constituire in grup organizat, trafic de persoane si de minori si proxenetism, din care cinci in stare de arest (trei arestati in Italia si doi in Romania). Totodata, a fost dispusa si confiscarea sumei de 26.400 EURO, care reprezentau foloase obtinute in urma practicarii prostitutiei de catre victime.
In cazul in care acestia vor fi gasiti vinovati, risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 5 ani la 15 ani.
IPJ Bihor
25.09.07
http://politiaromana.ro/relatii_publice/detalii.aspx?id=4903
 
Dosar pentru trafic de persoane, in cazul romanilor sechestrati in Spania 
Mangaliotii sechestrati in regiunea Sevilla, din Spania, s-au intors, ieri, acasa. 
Cu o noapte in urma, timp de opt ore, cei 27 de romani, dintre care 24 din Mangalia, scapati din mainile traficantilor de persoane, au fost audiati de politistii din cadrul Directiilor de Cercetari Penale si Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane. Subinspector Sarmizia Fetcu, purtator de cuvant al IGPR, a precizat ca, din audierea victimelor, a reiesit ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de trafic de persoane, motiv pentru care s-a intocmit dosar penal care a fost trimis Parchetului. Cercetarile in cauza vor fi continuate de politistii de la Crima Organizata. Pe de alta parte, cei patru romani care fusesera dati disparuti, dar au fost gasiti teferi, au declarat ca nu au fost niciun moment sechestrati si ca doresc sa ramana in Spania, pentru a-si cauta un loc de munca. Din primele cercetari, reiese ca cei patru capi ai retelei de traficanti de persoane sunt frati, sunt de etnie rroma si locuiesc in Bolintinu. IGPR a refuzat sa comenteze aceste informatii, rezumandu-se la a afirma ca, in cauza, exista suspecti. Victimele au declarat ca fusesera platite de angajatori cu zece euro la patru persoane si fusesera amenintate in permanenta cu sabii, pistoale si bate. "Cand am ajuns in Sevilla, ne-au cerut comision 1.000 de euro, desi ne inteleseseram pentru 300 de euro. Ne promisesera cazare, dar, cand am ajuns acolo, nu am primit nimic", a declarat Amet Bechir, unul din cei care reusit sa fuga de la ferma din Sevilla. Acesta a marturisit ca nu fusesera batuti, dar erau amenintati ca vor fi taiati daca pleaca. "Ne-au tinut sechestrati ca pe niste caini. In loc de cazare, am primit niste saltele si am fost obligati sa dormim in camp", a declarat Anis Memet, o alta victima. In primele doua zile, angajatorii nu au pomenit nimic despre bani, dupa care au primit zece euro pentru patru persoane. Banii erau in plic, iar cei care ii imparteau erau inarmati cu bate, astfel incat nimeni nu avea curaj sa riposteze. Cei 27 de romani au reusit sa fuga intr-o noapte. Au ajuns la o benzinarie si au cerut ajutor politiei.
Olimpia CEARA
21.09.07
http://www.ziuact.ro/display.php?data=2007-09-21&id=222830
 
Retea de proxeneti romani, anihilata în colaborare cu autoritatile franceze
 
O retea de proxeneti a fost anihilata de autoritatile din Romania, în colaborare cu cele din Franta, trei persoane fiind arestate preventiv în baza unor mandate europene solicitate de autoritatile judiciare franceze.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul teritorial Galati - au fost solicitati de autoritatile franceze pentru efectuarea unei comisii interogatorii într-o cauza în care acestia efectuau cercetari cu privire la savarsirea infractiunii de trafic de persoane de catre mai multi cetateni romani, informeaza, vineri, Biroul de presa al Parchetului Înaltei Curti de Casatie si Justitie.
Comisia rogatorie a constat în noua perchezitii domiciliare, indisponibilizarea bunurilor despre care se banuia ca ar fi fost dobandite cu bani proveniti din practicarea prostitutiei, precum si audierea celor anchetati.
În timpul perchezitiilor efectuate în urma cu doua zile, au fost prinsi Danut Iamandi, Gelu Danut Grama si Sorinel Cernat. Cei trei au fost arestati preventiv de magistratii Curtii de Apel Galati, masura fiind luata în baza mandatelor de arestare europene emise în aceeasi zi de catre autoritatile franceze.
Actiunea din Romania a fost declansata concomitent cu cea a autoritatilor franceze, care au emis mandate europene de arestare pentru cinci persoane. Astfel, Georgeta Grama, Lucica Dumitrescu si Luminita Kleir au fost arestate la Bordeaux, în Franta, în baza probelor referitoare la practicarea prostitutiei. Constantin Kleir si Cornel Iamandi au fost dati în consemn la frontiera.
MEDIAFAX
21.09.07
http://www.mediafax.ro/justitie/retea-proxeneti-romani-anihilata-colaborare-autoritatile-francez.html?4727;928800
 
Urmarit international pentru trafic de persoane, proxenetism si spalare de bani depistat de politistii romani
Politisti ai Serviciului Urmariri din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, impreuna cu cei din cadrul I.P.J Constanta, l-au retinut mai multi indivizi dati in urmarire internationala de catre autoritatile belgiene din Bruxelles, care au emis, la data de 3 iulie a.c., un mandat european de aducere pe numele acestora.Membrii acestui grup infractionar se ascundeau  in Constanta si erau cautati pentru savarsirea infractiunilor de trafic de persoane, proxenetism si spalare de bani, activitati desfasurate pe teritoriul statului belgian, impreuna cu alti complici romani.
IGPR
5.09.07
http://politiaromana.ro/relatii_publice/detalii.aspx?id=4816

Direcţionează 2%!

Direcţionează 2% din impozitul tău pe venit Citeşte mai mult...

Fii voluntar!

Dacă vrei să faci voluntariat...
Citeşte mai mult...