Antitrafic
10-10-2013
Mai - Iunie 2007

 O filiera de traficanti de migranti, anihilata la frontiera de est

 
Monitorizati indeaproape timp de trei luni de zile, sapte traficanti de migranti si victimele acestora au fost prinsi in flagrant de politistii de frontiera ieseni si oradeni, impreuna cu ofiteri din cadrul Biroului de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi, si sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T, chiar in momentul in care intentionau sa treaca ilegal frontiera romano - ungara, ascunsi intr-un autocar sau in baza unor carti de identitate romanesti false.
Politistii de frontiera din cadrul Directiei de Combatere a Migratiei Ilegale din Inspectoratul General al Politiei de Frontiera au primit informatii, conform carora, in zona de est si nord a tarii actioneaza o grupare infractionala, specializata in traficul de migranti din R. Moldova, catre state din Uniunea Europeana. Aceste informatii au fost evaluate si transmise operativ structurii specializate a I.J.P.F. Iasi, care, in cooperare cu ofiteri din cadrul Biroului de Combatere a Crimei Organizate Iasi (B.C.C.O.), au monitorizat, in perioada 14 - 22.06.2007, 21 cetateni moldoveni si opt romani.
Din datele obtinute s-a stabilit faptul ca romanii se ocupau cu traficul de migranti, iar cetatenii moldovenii urmau sa fie "scosi" peste granite, in schimbul unor sume importante de bani. La controlul efectuat de politistii de frontiera, au fost depistati, ascunsi in cala autocarului si sub scaunul soferului, trei persoane, doi barbati si o femeie. Politistii de frontiera au legitimat toate persoanele aflate in vehicul si au identificat un barbat care a prezentat pentru control o carte de identitate romaneasca falsa, el fiind cetatean moldovean. Dupa ce au fost retinuti de politistii de frontiera din cadrul I.J.P.F. Iasi si Bihor si de ofiterii B.C.C.O. Iasi, moldovenii au fost condusi la sediul I.J.P.F. Iasi pentru audieri.
http://www.politiadefrontiera.ro/
26.06.2007
 
 
Fost politist, intr-o retea de trafic de persoane
O retea de trafic de persoane a fost anihilata de politistii de frontiera ieseni. Sase persoane din Iasi si Suceava au fost arestate, fiind suspectate ca facind parte dintr-un grup de criminalitate organizata. Potrivit anchetatorilor, acestia aveau legaturi cu grupari similare din Republica Moldova, cu ajutorul carora ajutau basarabeni sa treaca ilegal in statele Uniunii Europene. Unul dintre cei arestati este un fost politist, care in urma cu aproape patru ani a fost acuzat ca era „cirtita" Cordunenilor in Politie. 
Aurel Pesa era implicat intr-o retea din care mai faceau parte cinci suceveni. Ei plimbau basarabenii ca turisti prin nordul Moldovei si apoi ii expediau in Vest. In 2003, Pesa a fost acuzat de seful Politiei de la acea vreme ca ar fi „cirtita“ clanului interlop Corduneanu. Procurorii l-au scos insa de sub acuzatie
Actiunea politistilor din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) si a procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) s-a desfasurat la sfirsitul saptaminii trecute. Sase persoane au fost ridicate de echipele Biroului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul IJPF din mai multe zone ale Iasului. Potrivit anchetatorilor, activitatile legate de traficul de persoane si migranti ale celor arestati aveau legaturi puternice in Republica Moldova. Gruparile din Basarabia cu care acestia colaborau se ocupau de racolarea si transportarea in Romania a persoanelor care doreau sa ajunga la munca in statele din vestul Europei. 
Anchetatorii au anexat la dosar procesele verbale ale activitatilor de supraveghere in cazul celor sase persoane, precum si o serie de interceptari telefonice ale discutiilor purtate de membrii gruparii. Aparatorii celor sase persoane arestate spun insa ca probele aflate in dosar nu sint suficiente pentru a-i incrimina pe inculpati. „Din probele aflate in dosar nu rezulta ca vreunul dintre romani a fost angrenat efectiv in aceasta activitate. Am declarat recurs impotriva sentintei date de Tribunal", a explicat Ionel Nechita, avocatul lui Aurel Pesa.  
 
http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/fost_politist_intr_o_retea_de_trafic_de_persoane_144890.html
Nicolae MANOLIU - Ziarul de Iasi 
25.06.2007
 
 
 
Traficant de persoane retinut de ofiterii B.C.C.O. Pitesti 
Ofiterii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Pitesti, sub coordonarea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T., l-au depistat, la data de 6 iunie a.c., pe raza municipiului Pitesti, pe B. Claudiu, de 28 ani, din localitate, care, in perioada mai 2006 – iunie 2007, a racolat, cazat si constrans la practicarea prostitutiei o tanara de 17 ani, din comuna Matasaru, jud. Dambovita.
Din primele cercetari a reiesit faptul ca, cel in cauza o obliga pe minora sa se prostitueze cu clientii mai multor cluburi de noapte din Pitesti, unde aceasta era dansatoare. De asemenea, pentru a-si mari veniturile, invinuitul o constrangea pe minora sa se lase filmata in timp ce se dezbraca nud, iar imaginile le transmitea prin intermediul internetului. Pentru a avea acces la filmari, clientii trebuiau sa plateasca sume de bani cuprinse intre 30 si 100 Euro. 
Totodata, s-a constatat ca B. Claudiu, folosind un comportament agresiv - violent, constand in loviri, amenintari, presiuni morale si fizice, a exploatat si alte tinere, obtinand astfel, foloase materiale de peste 60.000 RON. Victimele, care erau racolate, proveneau din familii dezorganizate, cu un grad scazut de scolarizare. 
In urma perchezitiei efectuate la domiciliul lui B. Claudiu, politistii au identificat si ridicat in vederea continuarii cercetarilor, mai multe documente de identitate a tinerelor, tehnica I.T. si alte materiale folosite de cel in cauza la savarsirea de infractiuni. 
Fata de B. Claudiu, procurorii D.I.I.C.O.T. au luat masura retinerii pe o perioada de 24 de ore urmand a fi prezentat Tribunalului Arges cu propunerea de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile pentru comiterea infractiunilor de trafic de persoane majore si minore si proxenetism.
Politistii continua cercetarile, pentru documentarea intregii activitati infractionale.
 
IGPR
07.06.07
 
 
 
Ampla retea de migratie ilegala, destructurata de politistii de frontiera oradeni
O ampla retea de migratie ilegala, formata din peste 15 cetateni romani si din R. Moldova, a fost destructurata de politistii de frontiera bihoreni dupa cinci luni de cercetari, sub indrumarea procurorilor din cadrul DIICOT Arad. Membrii retelei racolau cetateni moldoveni care intentionau sa ajunga ilegal in tarile din U.E. (Italia si Spania) si le procurau documente de identitate romanesti false, cu ajutorul carora incercau sa-i scoata ilegal din Romania. 15 membri ai grupului infractional au fost trimisi in judecata, 3 dintre acestia fiind cercetati in stare de arest preventiv.Pentru a ajunge ilegal in Spatiul Schengen, un migrant platea membrilor retelei in jur de 3.000 euro. 
La data de 31.05.2006, procurorii D.I.I.C.O.T. Arad au trimis in judecata 15 inculpati, din care trei (Valeriu F., Vasile C. si Stefan E.) fiind cercetati in stare de arest preventiv, sub aspectul comiterii infractiunilor de initiere si constituire a unui grup infractional organizat, trafic de migranti, fals in inscrisuri sub semnatura privata, tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat a Romaniei, si fals privind identitatea. Totodata, au fost ridicate in vederea confiscarii 3 autoturisme, marcile Audi, Mazda si Dacia, ce au fost folosite la savarsirea infractiunilor. Cercetarile sunt continuate in vederea identificarii tuturor persoanelor implicate si stabilirii intregii activitati infractionale.  
http://www.politiadefrontiera.ro/
Politia de Frontiera
05.06.2007
 
 
 
Trafic de migranti, cu sprijinul unui lucrator din punctul de trecere a frontierei Cenad
 
Oprit de politistii de frontiera pentru control, agentul Dumitru-Lucian C., lucrator din cadrul SPF Sannicolau Mare, care era imbracat in uniforma, a declarat ca se intentioneaza sa se deplaseze, prin Ungaria, catre Nadlac, pentru a ajunge la prietena sa, aflata in Arad. In baza informatiilor documentate de colegii din cadrul compartimentelor de combatere a traficului de persoane, cu sprijinul SIIPI Mehedinti, politistii de frontiera au controlat autoturismul si au descoperit, ascuns in portbagajul masinii, o persoana de origine araba.
In urma cercetarilor, s-a stabilit ca persoana ascunsa este cetateanul irakian Amad M., in varsta de 31 ani, asupra acestuia fiind decoperit pasaportul personal, in baza caruia intrase legal in tara, la sfarsitul anului trecut. Soferul autoturismului a declarat ca l-a preluat pe cetateanul irakian din localitatea Lovrin, jud Timis, de la Florin M., in varsta de 31 ani, domiciliat in jud. Mehedinti, si trebuia sa-l transporte ilegal pana in Ungaria, unde urma sa primeasca 1.300 euro. Concomitent cu controlul efectuat asupra autoturismului, politistii de frontiera l-au retinut si pe organizatorul retelei, Florin M., acesta fiind oprit la intrarea in Timisoara, in timp ce conducea un autoturism marca Mercedes.
Organizatorul grupului si agentul Politiei de Frontiera sunt cercetati sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de migranti, in cursul zilei de astazi urmand sa fie prezentati instantei de judecata, de procurorii DIICOT–Biroul Teritorial Mehedinti, cu propunerea de arestare preventiva. De asemenea, cetateanului irakian i-a fost intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de tentativa de trecere ilegala a frontierei. Verificarile sunt continuate de politistii de frontiera, sub coordonarea procurorilor DIICOT, in vederea depistarii tuturor persoanelor implicate si stabilirii intregii activitati infractionale. Agentul Dumitru-Lucian C., in varsta de 25 de ani, este incadrat in cadrul Politiei de Frontiera din anul 2002, pana in prezent desfasurandu-si activitatea in cadrul Sectorului PF Sannicolau Mare, jud. Timis.
 
Politia de Frontiera
26.05.2007
 
Mandat european de arestare pus in executare     
 
Urmarita international pentru proxenetism si trafic de persoane, retinuta de politisti, Ion Luminita, de 50 ani, data in urmarire internationala, a fost depistata noaptea trecuta de politisti din cadrul Directiei Investigatii Criminale – Serviciul Urmariri si Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, pe raza com. Barbulesti, jud. Ialomita.
Politistii au pus in executare unul din cele doua mandate europene de arestare emise de autoritatile franceze pe numele celei in cauza si al sotului acesteia, ION GHEORGHE, de 52 ani, din comuna Barbulesti.
Cei doi au fost condamnati la cate 8 ani inchisoare, de autoritatile judiciare franceze, pentru comiterea infractiunilor de proxenetism si trafic de persoane si se sustrageau de la executarea pedepselor. In timpul actiunii, politistii au fost nevoiti sa foloseasca armamentul din dotare, fiind trase 3 focuri de avertisment in plan vertical, fara a se inregistra victime.
 
http://politiaromana.ro/relatii_publice/detalii.aspx?id=4302
IGPR
22.05.07
 
 
 
Fost politist, acuzat cu „repetitie" de trafic de persoane
 
Aflat in executarea unei pedepse pentru trafic de persoane, barbatul a facut noi destainuiri. Desi a promis deconspirarea unei alte retele de traficanti de carne vie, anchetatorii au stabilit ca el era
singurul vinovat. Din exploatarea a patru victime a incasat peste 170.000 de euro. In primul dosar, a primit patru ani de inchisoare. Proverbul cu „cine sapa groapa altuia cade singur in ea" si-a dovedit corectitudinea cel putin in cazul lui Daniel Maftei, de 35 de ani, din Tirgu Neamt, fost politist. Aflat in executarea unei pedepse de patru ani de inchisoare pentru savirsirea infractiunii de trafic de persoane, barbatul a cerut o intrevedere cu anchetatorii. Scopul
intilnirii se anunta a fi deconspirarea unei retele de traficanti de carne vie. Pe baza informatiilor furnizate de Maftei, au fost demarate cercetarile, insa la final el a fost singurul care a fost trimis in judecata, din nou sub acuzatia de trafic de persoane. S-a mai stabilit faptul ca celelalte doua persoane la care Maftei facea referire nu au avut nici o contributie la fapta, drept pentru care acestea au fost scoase de sub urmarire penala. Cercetarile efectuate in cauza au stabilit ca intre Maftei si celelalte persoane nu a fost o intelegere prealabila. Astfel, unul din cei acuzati fusese solicitat de mai multe tinere sa le gaseasca de lucru in strainatate. Deoarece omul nu se
ocupa cu asa ceva, le-a spus ca stie de Maftei ca ar fi in Italia si poate ca, daca il gasesc, le-ar putea ajuta el. 
Maftei is petrece mai multi ani prin tribunale si penitenciare, decit ca om al legii. Reamintim ca fostul politist a mai fost trimis o data in judecata de procurorii DIICOT, sub aceeasi acuzatie, in mai 2005. Pe 10 noiembrie 2005, magistratii nemteni l-au condamnat la 4 ani de inchisoare. Barbatul a fost politist, dar in 1997 a fost condamnat de Tribunalul Militar Bucuresti, la 7 ani si
jumatate de inchisoare, pentru furt calificat, deoarece a sustras un camion de tagla de la Petrotub. A fost eliberat conditionat din penitenciar, in octombrie 2001, raminindu-i un rest de pedeapsa neexecutat, de 1.019 de zile. La scurt timp, a plecat in Italia.
 
http://www.monitorulneamt.ro/stiri/?editia=20070515&pagina=1&articol=11807
Monitorul de Neamt - Gabi Munteanu
15.05.2007
 
 
Bulgaria: Retea de traficanti de persoane anihilata
Autoritatile franceze au ajutat politia bulgara sa anihileze o retea de traficanti de persoane, a anuntat astazi Ministerul francez de Interne, citat de site-ul lefigaro.fr. Traficantii duceau in Franta femei din Bulgaria in scopul de a le obliga sa se prostitueze. Capii acestei retele sunt doua persoane de nationalitate bulgara, Valentin Marinov, in varsta de 24 ani si Dobrina Dobreva, in varsta de 25 ani. Cei doi au fost arestati. Sursele citate au precizat ca cele doua persoane arestate au fost implicate intr-o operatiune de trafic de persoane in cadrul careia cel putin opt tinere bulgaroaice din Varna si Dobrici au fost duse in orasul francez Mulhouse si obligate sa se prostitueze.
 
http://www.gds.ro/Ultima%20ora/2007-05-10/Bulgaria:+Retea+de+traficanti+de+persoane+anihilata
Gazeta de Sud
10.5.2007
 
 
 
Puscarie pentru trafic de persoane si proxenetism
 
Un tinar a fost condamnat la 7 ani de detentie. El trebuie sa achite daune de 8.500 de euro. Initial, victimele cerusera despagubiri de trei ori mai mari. Pentru racolare, acuzatul se folosea de sarmul personal, la care adauga promisiuni de casatorie. Cristian Birzu, de 30 de ani, din Roman, a fost condamnat ieri, 2 mai 2007, de magistratii Tribunalului Judetean Neamt, la o pedeapsa de 7 ani de inchisoare. El a fost deferit justitiei in martie anul trecut de procurorii din cadrul Biroului teritorial Neamt al Directiei de Investigare a Infractionalitatii de Crima Organizata si Terorismului, care il acuzau de trafic de persoane si proxenetism, lipsire de
libertate in mod ilegal, vatamare corporala, complicitate la tilharie si viol.Conform actului de inculpare, activitatea infractionala s-a desfasurat pe parcursul anului 2005, veniturile obtinute intrind in buzunarul sau. Au fost identificate 8 parti vatamate, cinci dintre acestea fiind minore. Fata de alte spete, in care traficantii de persoane se foloseau de alte metode pentru racolarea victimelor, in acest caz barbatul s-a bazat pe sarmul personal si le-a ademenit pe fete cu false promisiuni de prietenie si chiar de casatorie. Ulterior,prin violenta, el le-a obligat sa intretina relatii sexuale contracost cu diversi barbati. Fetele erau racolate din zona Roman, dar si din
alte judete. Victimele trebuiau sa mearga acasa la clienti, ori la moteluri din zona. Cele mai „cautate" dintre ele au fost promovate si trimise sa „exerseze" si in alte localitati din tara, in special in localuri sau cluburi de noapte din Cluj Napoca. Acolo, aveau sarcina sa racoleze clienti dispusi la partide de sex, pentru care tarifele impuse de invinuit erau de 100 de euro pe ora. Toti banii astfelobtinuti au intrat in buzunarul lui Birzu, care i-a pretins uneia din
victime si cei 4.000 de euro incasati pentru prestatia de la un club.
Parte dintre ele au fost exploatate sexual in Spania, iar altele au fost vindute unor barbati interesati de cistiguri rapide. Astfel de „tranzactii" se perfectau in moneda europeana si s-au finalizat cu sume de citeva sute de euro. Daca vreuna dintre tinere indraznea sa se revolte sau incerca sa fuga, romascanul trecea la violente de neinchipuit. Pentru a nu lasa urme, acuzatul le infasura intr-uncovor, dupa care le batea. De altfel, individul este cunoscut ca fiind
foarte violent, avind mai multe condamnari la activ, toate pentrufapte de violenta.
 
http://www.monitorulneamt.ro/stiri/?editia=20070503&pagina=1&articol=11548
Monitorul de Neamt - Gabi Munteanu
3.05.2007

Direcţionează 2%!

Direcţionează 2% din impozitul tău pe venit Citeşte mai mult...

Fii voluntar!

Dacă vrei să faci voluntariat...
Citeşte mai mult...