Antitrafic
10-10-2013
Ianuarie - Februarie 2007

 Retea de traficanti trimisa in judecata

 
Cei noua membri ai gruparii de crima organizata (desprinsa din gruparea lui Ion Clamparu) prezentati Tribunalului Bucuresti 
Astazi, 16 februarie a.c., noua membri ai gruparii infractionale, specializata in trafic de persoane, care a fost destructurata ieri dimineata de ofiterii Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate sub indrumarea unui procuror din cadrul Directiei deInvestigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, au fost prezentati magistratilor Tribunalului Bucuresti.
Cei in cauza sunt cercetati pentru savarsirea infractiunilor de aderare la un grup infractional organizat si trafic de persoane, aderare la un grup infractional organizat trafic de persoane si lipsire de libertate in mod ilegal, aderare la un grup infractional organizat trafic de persoane si proxenetism.
Reamintim faptul ca, la data de 15 februarie a.c. , cei noua suspecti au fost retinuti de procurorii din cadrul DIICOT, pentru 24 de ore, in urma unor ample actiuni desfasurate simultan in locatii situate pe raza judetului Sibiu, la care au participat ofiteri de politie din cadrul Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate si ai Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, cu sprijinul Brigazii Speciale de Interventie „Vlad Tepes” a Jandarmeriei Romane si cu concursul ofiterilor specializati ai Directiei Generale de Interventie si Protectie Interna.
In sarcina acestora s-a retinut ca, in perioada 2002 – 2005, s-au asociat intr-o grupare in vederea racolarii tinerelor romance, din zonele Sibiu, Alba si Valcea, provenind din medii sarace si cu situatie materiala precara, pe care sub promisiunea unui loc de munca bine platit in strainatate, le convingeau sa accepte plecarea in Spania, unde, de fapt, tinerele erau constranse la practicarea prostitutiei in diverse cluburi de noapte, sumele astfel obtinute fiind incasate in totalitate de traficanti. Ca mijloace de convingere in vederea practicarii prostitutiei, membrii gruparii foloseau indatorarea tinerelor fete cu diverse sume de bani in Romania – sume necesare obtinerii pasapoartelor, cheltuieli de transport, asigurari medicale s.a. – urmand ca din sumele incasate ulterior sa restituie banii, dar, de fapt, la destinatie aceste sume se dublau, traficantii le opreau pasapoartele si utilizau amenintari verbale si chiar fizice.
Specialistii Politiei Romane si reprezentantii societatii civile au facut inca un pas pentru gasirea urgenta a copiilor disparuti 
Politia Romana isi manifesta in continuare preocuparea si disponiblitatea pentru imbunatatirea metodologiei de cercetare a cazurilor de disparitii de copii in scopul prevenirii si mai ales a solutionarii cu operativitate a situatiilor de acest gen.
Modul de lucru pentru solutionarea cu operativitate a cazurilor de disparitii de minori in imprejurari suspecte si colaborarea cu celalalte structuri din cadrul M.A.I. si societatea civila a constituit subiectul discutiilor purtate astazi, 16 februarie a.c., la sediul Inspectoratului General al Politiei Romane, in sistem de videoconferinta. La intrunire au participat reprezentanti ai Politiei Romane, ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Din grupul de lucru au facut parte si reprezentanti ai Organizatiei “Salvati Copii”, Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, Asociatiei Nationale a Detectivilor din Romania, Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere din MA.I., Asociatiei Chinologice din Romania, Patronatului Societatilor de Securitate, Asociatiei „BGS” pentru Situatii de Dezastre si Calamitati, Asociatiei „Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual”. 
La nivel teritorial, la aceasta videconferinta au participat inspectorii sefi, specialisti din cadrul structurilor de investigatii criminale desemnati pe linia solutionarii disparitiilor de minori, precum si reprezentanti ai structurilor M.A.I. in plan local si ai societatii civile.
Modalitatile concrete de realizare a colaborarii dintre Politia Romana si instutiile partenere – celalate structuri ale M.A.I. si societatea civila prin asociatiile si organizatiile cu care Politia a incheiat protocoale de colaborare - , stabilirea sprijinului concret pe care fiecare partener il poate oferi Politiei in activitatile de cautare/scotocire, sunt doar cateva dintre subiectele abordate in cadrul videoconferintei.
De asemenea, un aspect deosebit de important aflat pe agenda discutiilor l-a reprezentat consilirea familiei minorului disparut si, ulterior, a acestuia, de catre specialistii psihologi. In context, a fost subliniata importanta mediatizarii imediate a cazurilor de copiii disparuti, cu sprijinul mass-mediei locale si centrale.
Reamintim faptul ca pe site-ul Politiei Romane, www.politiaromana.ro, a fost sectiunea Copii Disparuti, unde cetatenii care doresc sa vina in sprijnul politistilor pot afla mai multe date cu privire la copiii semnalati disparuti. De asemnea, in scopul imbunatatiirii metodologiei de cercetare a cazurilor de dispritiei de copii, a fost creata adresa de e-mail copiidisparuti@politiaromana.ro , unde sunt asteptate sugestii, propuneri de colaborare, initiative. 
NU UITA ! Cateva secunde din viata ta si un dram de atentie in plus pot salva viata unui copil!
Priveste cu atentie chipurile copiilor pe langa care treci pe strada!
Priveste fetele copiilor singuri care trec pe langa tine.
Opreste-te langa ei, intreaba-i cum ii cheama si ce cauta pe strada.
Apeleaza gratuit 112 –Apelul Unic de Urgenta, daca ai vazut acesti copii !
Fii alaturi de Politia Romana pentru a readuce un copil pierdut in sanul familiei !
 
IGPR
16.02.2007    
 
 
 
PROSTITUTIE SUB AMENINTAREA ARMELOR 
 
PESTE 40 DE ARESTARI IN SPANIA SI ROMANIA, IN RANDUL UNEI AMPLE FILIERE DE TRAFICANTI DE CARNE VIE  
•    Instrumentarea in comun a unui caz de trafic de carne vie de catre politistii de frontiera romani si autoritatile spaniole adus la destructurarea uneia dintre cele mai mari retele de profil, ce actiona pe relatia Romania-Spania; 
•  Schimbul de informatii permanent, timp de mai bine de un an, a dus la arestarea, in Spania, a 39 de persoane, printre care si capii filierei, 2 romani din judetul Teleorman. 
•  Totodata, autoritatile romane au emis, la randul lor, alte patru mandate de retinere, pe numele unor importanti membri ai retelei; 
•  Politistii de frontiera romani au identificat 11 tinere romance care, sub amentintari permanente cu moartea si alte violente, erau obligate sa practice prostitutia, pe teritoriul spaniol; 
•  Cercetarile amanuntite asupra cazului au scos la iveala faptul ca traficantii obtineau profituri fabuloase in urma activitatilor infractionale derulate, ajungand sa castige pana la 7.000 de euro, pe zi. 
In contextul intensificarii activitatilor specifice pe linia combaterii traficului de persoane, lucratorii din cadrul I.J.P.F. Mehedinti cu sprijinul S.I.P.I. Mehedinti, sub directa coordonare a procurorului din cadrul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Mehedinti, si folosind investigatori sub acoperire au obtinut, in luna mai a anului 2006, date si informatii certe privind actiunile infractionale ale unui grup organizat infractional, transfrontalier, care se ocupa cu traficul de persoane pe relatia Romania - Spania.
Reteaua era condusa, in Spania, de Tudorel D. (alias Pardale), in varsta de 42 de ani, si Ioana T. (30 de ani), ambii din judetul Teleorman, iar in Romania, de Petre G. (28 de ani) din judetul Gorj, Doina S. (28 de ani) si Constantin S. (34 de ani), din judetul Mehedinti. Acestia au initiat si organizat o filiera infractionala transnationala, pe relatia Romania-Spania, care avea ca scop recrutarea de tinere in vederea exploatarii sexuale si transportul acestora in localitatile Almeria si Valencia din Spania, folosindu-se de documente false.
Verificarile autoritatilor romane au scos la iveala ca, in perioada mai-decembrie 2006, membrii retelei au racolat, transportat, gazduit si exploatat un numar de 11 tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 30 ani, pe care le-au obligat, folosind amenintari, sa practice prostitutia, obtinand implicit castiguri importante.
Modul de operare In luna februarie a anului 2006, in baza unor informatii, politistii de frontiera mehedinteni au aflat ca Romica G. (27 de ani) din localitatea Motru, Doina S. in varsta de 28 de ani si Constantin S., in varsta de 34 de ani din municipiul Dr. Tr. Severin, se ocupau cu "recrutarea" de tinere carora le promiteau locuri de munca in Spania. 
In urma supravegherii activitatii acestora si a investigatiilor efectuate, politistii de frontiera au stabilit ca racolatorii luau legatura cu membrii unui grup infractional din Spania condus de D. Tudorel, care era interesat de preluarea fetelor. 
Racolatorii le promiteau tinerelor locuri de munca bine platite, le sprijineau cu bani in vederea obtinerii documentelor de calatorie si le asigurau bani pentru plata transportului pana in localitatea Almeria din Spania. 
Odata ajunse in Spania, tinerele erau preluate de Tudorel D. si de concubina acestuia Ioana T., care le retineau documentele de identitate si, prin amenintari, le fortau sa practice prostitutia pe autostrazi sau in cluburi situate in localitatea Almeria, din Spania. 
Destinatarul castigurilor obtinute de tinere din practicarea prostitutiei era Tudorel D., care folosea o parte din bani pentru a "refinanta" reteaua, in sensul ca apela la racolatorii aflati in Romania pentru a aduce alte tinere in Spania, iar restul banilor obtinuti ii impartea cu ceilalti membrii, in acest mod realizand castiguri de peste 7.000 de euro pe zi. 
Ancheta
Efectuand cercetari, investigatii si activitati procedurale specifice pentru depistarea tuturor membrilor si complicilor care fac parte din reteaua infractionala, precum si identificarea altor victime supuse traficarii in vederea practicarii prostitutiei, politistii de frontiera din cadrul compartimentului trafic de persoane al I.J.P.F. Mehedinti au identificat un numar de 11 tinere din judetele Mehedinti, Olt, Arad si Gorj, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, care au fost traficate si exploatate sexual de membrii retelei. 
Tinerele au declarat anchetatorilor ca erau obligate sa practice prostitutia in cluburi din localitatea Almeria, iar destinatarul castigurilor era Tudorel D., care le ameninta pe acestea ca le va impusca daca nu ii dadeau banii, impunandu-le chiar si un "tarif minim", zilnic, de peste 600 de euro pe zi. 
Toate informatiile obtinute de autoritatile romane au fost comunicate si autoritatilor spaniole, prin intermediul ofiterului de legatura roman, aflat in Spania, demarandu-se cercetari in comun si in paralel, pe teritoriile ambelor state. 
Politistii spanioli si romani au mai stabilit ca Ioana T., concubina lui Tudorel D., le retinea fetelor documentele de identitate, le forta in a practica prostitutia atat in diferite imobile apartinand retelei cat si in zonele mai sus mentionate si se ocupa de predarea, catre Tudorel D., a sumelor obtinute de fete. De asemenea, Ioana T. "contabiliza" riguros castigurile obtinute de fete pentru a se asigura ca toti banii intrau in contul retelei, pretinzandu-le de asemenea bani pentru gazduire si hrana, reusind in acest mod sa sa creeze o permanenta "dependenta" a tinerelor racolate, care, in realitate se aflau in imposibilitatea de a-si plati "datoria" acumulata. Ceilalti membrii ai retelei, Alin D., zis Maradona (fiul lui Tudorel D.) si Tiberiu D. zis Permadian (fratele "sefului"), se ocupau de transportul tinerelor cu microbuze din Romania in Spania, le supravegheau indeaproape, controlandu-le "activitatea", timp in care Romica G., Aurelia S. si Constantin S. se ocupau de recrutarea si plasarea altor tinere catre membrii retelei. 
Flagrantul
Schimbul de informatii permanent dintre autoritatile romane si spaniole, au dus la realizarea unui plan de actiune comun, pentru dezmembrarea retelei de traficanti, iar in data de 19.12.2006, politia spaniola a actionat simultan in provinciile Almeria si Valencia, in vederea retinerii tuturor membrilor retelei aflati in Spania. In urma actiunii, au fost retinuti, pentru delicte de prostitutie, capul retelei Tudorel D. (Pardale), precum si ceilalti trei "locotenenti" ai acestuia - Alin D. (fiul), Tiberiu D. (fratele) si Ioana T. (concubina). In cadrul aceleiasi actiuni, pentru infractiuni la legea strainilor, amenintari si fals, au mai fost retinute alte 35 de persoane, de diferite nationalitati, care erau angrenate in activitatea infractionala a grupului. De la domiciliile perchezitionate in Spania, politistii spanioli au ridicat documentele victimelor care au fugit din grupul organizat, documente doveditoare a controlului castigurilor obtinute de fete din practicarea prostitutiei, arme albe, veste antiglont si documente bancare diverse. 
Actiunile politistilor de frontiera mehedinteni au continuat in tara, iar in data de 06.02.2007, au fost emise mandate de arestare pentru 30 de zile pentru G. Romica, D. Tudorel, si T. Ioana. Totodata, S. Doina si S. Constantin, aflati in Romania, sunt cercetati in stare de libertate. 
Pedeapsa
In baza probelor detinute de politistii de frontiera mehedinteni, Politia Nationala Spaniola i-a retinut pe capii retelei din Spania (D. Tudorel, D. Tiberiu, T. Ioana si D. Alin), autoritatile romane emitand mandate europene de arestare impotriva acestora pentru aducerea lor in Romania. 
Din datele detinute de catre politistii de frontiera, rezulta ca membrii retelei sunt implicati si in comiterea altor fapte ilicite, cercetarile continuand pentru documentarea intregii activitati infractionale. Daca vor fi gasiti vinovati, acestia risca o pedeapsa cu inchisoare cuprinsa intre 7 si 18 ani pentru savarsirea infractiunilor de trafic de persoane si constituirea unui grup infractional organizat. 
 
www.politiadefrontiera.ro
07.02.2007 
 
 
 
O romanca a salvat cateva sute de femei din sclavia sexuala
 
Politia italiana a desfasurat saptamana aceasta o ampla operatiune impotriva traficului cu persoane. 800 de arestari, au fost posibile gratie colaborarii a 45 de femei, printre care si o prostituata din Romania, pe nume Maria. In schimbul colaborarii, romanca a obtinut protectie din partea autoritatilor si dreptul de a ramane in Italia legal. "M-am saturat sa fiu tratata ca un animal", a spus Maria. Maria le-a spus politistilor ca a fost de acord sa se prostitueze ca sa scape de saracia extrema din satul ei din Romania si a ajuns sa lucreze pe strada la Genova, in nord, dand jumatate din castig "protectorilor" ei si locuind intr-un apartament cu doua camere impreuna cu alte noua femei.Sub numele de cod "Spartacus", actiunea politistilor italieni a eliberat din sclavie mii de prostituate, care erau exploatate in Roma, dar si in alte orase importante din Peninsula. In denunturile facute, fetele, multe dintre ele cu varste intre 16 si 18 ani, au declarat ca erau obligate sa stea chiar si 12 ore pe trotuar, pentru a reusi sa ajunga la un castig fara de care nu se puteau intoarce acasa. Fusesera cumparate chiar cu 200 euro si reuseau sa aduca proxenetilor un castig de 5.000 de euro lunar. Prostitutia este legala in Italia. Nu insa si proxenetismul, care a capatat in ultima perioada proportii inimaginabile, dupa cum explica reprezentantii organizatiei Caritas. Legea Merlin, din 1958, permite vanzarea serviciilor sexuale in strada. In urma cu cativa ani, cei mai multi erau albanezi. Acum este randul romanilor. Reprezentantii Caritas, organizatie care adaposteste fete ce au reusit sa se elibereze din sclavie, relateaza un fenomen inimaginabil: fetele sunt aduse din Romania in Italia chiar de catre rude sau cunostinte pentru o munca cinstita, si apoi sunt vandute in scopul prostitutiei.
 
http://www.adevarul .ro/index. php?section= articole& screen=index& id=300956& newsletter= 1
 
Georgiana Baciu - Adevarul 
29.01.2007
 
 
 
Retea nationala de trafic de oameni anihilata la Iasi
 
Aceasta era specializata pe trecerea cetatenilor din Republica Moldova in spatiul UE. Metoda retelei se baza pe trecerea vamii doar cu buletinul, membrii acesteia fiind specialisti in falsificat carti de identitate romanesti. Politisti, procurori si ofiteri SRI au facut zile intregi filaje pentru a-i depista pe traficanti si pe beneficiarii actelor false.
O retea de traficanti de migranti care a surprins prin modul de operare a fost inabusita de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Iasi si politistii de la Frontiera. Dupa ce a fost monitorizat timp de citeva zile, grupul de sapte romani si doi moldoveni care intentionau sa ajunga in Italia a fost retinut de catre ofiterii Biroului de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi. Informatiile detinute aratau ca grupul se ocupa de mai multa vrede de traficul de migranti, tariful de trecere peste vama fiind intre 1.000 si 2.000 de euro de persoana. 
Organizare militareasca    
Atunci cind au fost prinsi, Grigore Cigolea si Mihail Ciorbu, din Republica Moldova, se pregateau sa iasa din tara prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea, Satu Mare. Cei doi aveau asupra lor carti de identitate romanesti, obtinute de membrii retelei care a reusit sa mobilizeze in aceasta misiune politisti din mai multe judete si ofiteri SRI. Moldovenii intrasera in Romania legal, prin Vama Sculeni, fiind asteptati in Iasi de o calauza. Din Iasi au mers la Roman cu un autobuz, acolo fiind preluati de un alt membru al retelei, care i-a si cazat la el acasa. Din Roman, migrantii au plecat spre Borsa, unde s-au intilnit cu cei doi sefi ai retelei, Ioan Ciumau si Vasile Coman, cu care au plecat spre Baia Mare. Coman si Ciumau le-au facut rost de carti de identitate romanesti, de la doua cunostinte care se pare ca le-au declarat pierdute, pentru ele platind 100 de euro, 2 milioane de lei si 5 parfumuri.  Acestor carti le-a fost schimbata poza, printr-un procedeu ingenios. "Pentru ca si-au inchiriat cartile de identitate unor straini, si cei doi romani au devenit complici la constituirea unui grup infractional, trafic de migranti si fals privind identitatea", a declarat comisarul Flavius Onofrei, sef Birou de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere Iasi.
Pina la 2.000 de euro pentru acte false
De la Baia Mare, grupul condus de Vasile Coman si un alt complice, Ioan Hozsda, a plecat spre Satu Mare, unde moldovenii erau asteptati de Valentin Kallos si Grigore Ciorba, care urmau sa-i treaca vama. Insa in punctul de control grupul a fost ridicat de politistii de la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera. Dupa retinerea acestora, echipe mixte de politisti de la Birourile de Combatere a Criminalitatii Organizate Oradea, Iasi, Timis si politisti de frontiera din Iasi, Maramures, Satu Mare si Bihor au mers la domiciliile membrilor retelei si au confiscat mai multe dispozitive cu care acestia fabricau acte false. "Membrii retelei urmau sa primeasca intre 1.000 si 2.000 de euro de la fiecare migrant. Romanilor li s-au intocmit insa dosare penale pentru trafic de migranti si constituirea unui grup organizat in vederea savirsirii de infractiuni, iar celor doi moldoveni pentru tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat si fals privind identitatea", a declarat Daniel Horodniceanu, procuror in cadrul Directiei pentru Investigarea Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Iasi. 
 
http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/retea_nationala_de_trafic_de_oameni_anihilata_la_iasi_139433.html
 
Laura JIGAU - Ziarul de Iasi
30.01.2007
 
 
 
TRAFICANTI DE MIGRANTI, PRINSI IN FLAGRANT IN MOMENTULIN CARE INTENTIONAU SA SCOATA ILEGAL DIN TARA DOI CETATENI MOLDOVENI 
 
Monitorizati indeaproape timp de cateva zile, sase traficanti de migranti si victimele acestora au fost prinsi in flagrant de politistii de frontiera ieseni si satmareni, impreuna cu ofiteri din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi, si sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T, chiar in momentul in care intentionau sa treaca ilegal frontiera romano - ungara, sub identitati false. Monitorizarea
Politistii de frontiera ieseni au primit informatii, conform carora, persoane din R. Moldova au fost racolate de o retea de trafic de migranti, in scopul trecerii ilegale a frontierelor statelor comunitare.  In urma acestor informatii, la nivelul I.J.P.F. Iasi a fost declansata o actiune in cooperare cu ofiteri din cadrul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Iasi, in urma careia au fost monitorizati, in perioada 23 - 27.01.2007, doi cetateni moldoveni si sase romani. Din datele obtinute, s-a stabilit faptul ca romanii se ocupau cu traficul de migranti, iar cei doi moldoveni urmau sa fie "scosi" peste granite, contra unor sume importante de bani. 
Traseul 
In data de 23.01.2007, in jurul orei 15.00, doi barbati din R. Moldova, Mihail C. si Grigore C., in varsta de 19 si respectiv 20 de ani, au intrat legal in Romania, declarand politistilor de frontiera din P.T.F. Sculeni, ca merg doar pana in Iasi, pentru a-si vizita rudele. Ajungand in Iasi, cei doi tineri s-au imbarcat intr-un autobuz ce facea curse regulate pe ruta Iasi - Piatra Neamt, unde erau asteptati de doi localnici, pentru a fi preluati.  Cei doi nemteni si-au cazat "musafirii" doar pana la miezul noptii, deoarece cei doi moldoveni trebuiau transportati cat mai repede la Bistrita - Nasaud, pentru a se intalni cu alte doua persoane - Ioan C., in varsta de 19 ani si Vasile C., in varsta de 41 de ani - domiciliati pe raza judetului Maramures. La numai o zi, moldovenii, insotiti de doi dintre membrii retelei, s-au hotarat sa plece spre Baia Mareunde au fost cazati peste noapte. Drumul celor doi moldoveni a continuat spre Arad, tot sub directa "coordonare" a traficantilor. Acestia din urma au hotarat, la un moment dat, sa se indrepte spre Satu-Mare.  Dupa patru zile, cei doi moldoveni au ajuns in apropierea garii din Satu-Mare, loc in care au fost imbarcati intr-o alta masina, in care se aflau doi localnici - Valentin K. si Grigore C., de 43 respectiv 35 de ani. Masina cu care se deplasasera pana atunci a "asigurat spatele" pana la P.T.F. Petea.  Ajunsi in Punctul de Trecere a Frontierei, traficantii s-au decis, pentru a nu crea suspiciuni politistilor de frontiera, ca prima masina, in care erau si cei doi moldoveni sa intre la controlul de frontiera, iar cealalta, in care se aflau doi dintre traficanti sa fie parcata in apropiere, pentru a supraveghea buna desfasurare a lucrurilor.  
Flagrantul
Cei doi cetateni din R. Moldova s-au prezentat la control sub alte identitati, folosindu-se de carti de identitate romanesti false. Imediat, au fost retinuti de politisti si condusi la sediul D.I.I.C.O.T. - Iasi pentru audieri. De asemenea, politistii i-au retinut si pe cei patru romani, dispersati in diferite locuri, pentru supravegherea "transportului" .   
Perchezitia 
In urma perchezitiilor efectuate la domiciliile celor sase invinuiti, din Roman, Baia Mare si Maramures, au fost gasite si ridicate in vederea continuarii cercetarilor, un computer si o imprimanta color, mai multe suporturi magnetice, copii ale unor pasapoarte moldovenesti, permise de munca si de sedere italiene false, invitatii pentru a veni in Romania pe numele unor cetateni moldoveni, precum si alte documente in format electronic specifice unor astfel de infractiuni.  
Raspunderea penala 
Celor sase cetateni romani implicati in acest caz li s-au intocmit dosare penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de migranti si initierea si constituirea unui grup in vederea savarsirii de infractiuni, iar celor doi moldoveni, pentru tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat si fals privind identitatea.  Cercetarile vor continua in vederea stabilirii intregii activitati infractionale si luarea masurilor ce se impun.  
 
http://www.politiadefrontiera. ro/
 
29.01.2007 
 
 
 
Turismul sexual - debuseu al Occidentului
  
Uneori guvernele statelor slab dezvoltate sau autoritatile locale nu se protejaza impotriva turismului pedofil pentru obtinerea unor surse de venit.
Turismul sexual nu e ceva nou. Un film mai vechi arata cum o englezoaica soseste la Roma sa-si caute iubit, pe la sfarsitul anilor  '40. In ultimii ani insa acest tip de turismul sexual a devenit din ce in ce mai popular - mai ales ca femeile prefera sa ramana singure si sa duca o viata mai aventuroasa, decat sa se multumeasca cu conditia de nevasta plictisita. Conform unor sondaje citate de The Guardian, rata femeilor singure a crescut foarte mult, o data cu rata divorturilor. Ca urmare, vacantele sexuale au explodat in popularitate, devenind subiect pentru filme, carti, piese de teatru, in care se speculeaza asupra motivatiilor femeilor care calatoresc pentru sex, iubire si afectiune. 
Filmele, piesele si cartile despre turismul sexual au iscat dezbateri despre avantajele si dezavantajele turismului sexual la femei. Multi au considerat ca acest lucru perpetueaza mitul ca barbatii negri sunt mai potenti, iar altii au fost de parere ca in felul acesta femeile sunt exploatate si umilite, deoarece li se ofera o afectiune falsa in schimbul banilor. Vacanta, distractie, incalcarea regulilor, distrugerea tabu-urilor, implinirea celor mai ascunse dorinte si… mult, foarte mult sex. Unde se pot imbina toate acestea? In destinatiile speciale dedicate turismului sexual, unde tot ceea ce legea sau morala interzic, este permis, unde tot ceea ce mintea a imaginat, este posibil. Destul de multe, din Amsterdam pina in Bangkok, aceste destinatii turistice inregistreaza o cerere imensa, devenind o sursa incredibila de venituri. Nu avem fabrici, dar avem femei frumoase, o populatie primitoare si o deschidere catre ce inseamna bani . Si atunci, de ce nu am face din turismul sexual principala noastra industrie? 
Analizind ofertele speciale ale agentiilor de turism, rezulta ca cele mai cautate destinatii vizate de cei interesati mai putin de splendorile naturii si de istoria veche, si mai mult de relatii sexuale exotice sint Olanda, Brazilia, Republica Dominicana, Costa Rica, Cuba, Filipine, India, Thailanda, Cambogia, insulele Bali, Caraibe, Gambia sau Nosy Be, o insula la nord de Madagascar, cu un aspect paradisiac, palmieri, apa limpede si fete frumoase, devenita un adevarat bordel in mijlocul oceanului. In Cuba, de exemplu, 
turismul sexual ii include doar pe clientii straini, o foarte mica parte dintre "lucratorii sexuali" acceptind relatii cu nativii.  
Un caz aparte il constituie regiunea Nevada din SUA unde, in mare parte, prostitutia este ilegala, dar exista citeva regiuni rurale, care au devenit puncte de atractie pentru americanii cu pofte sexuale de nestavilit. Daca cele mai multe dintre aceste destinatii se vind barbatilor, exista citeva regiuni cautate in special de femeile dornice de vacante extravagante. Este vorba despre insulele Bali, Caraibe, Gambia si o parte a tarilor din Nordul Africii. In ascensiune clara este prostitutia masculina si in Thailanda, unde, pentru o noapte intreaga alaturi de un prostituat, o femeie plateste suma de 250$. Thailanda este recunoscuta ca destinatia sexuala cea mai cautata din lume, capitala tarii, Bangkok, avind una dintre cele mai diversificate oferte in materie de sex si erotism, pornind de la binecunoscutul masaj thailandez, pina la actul sexual pentru care s-a platit in prealabil. Masajul thailandez este practicat fie la domiciliul clientului, prin intermediul unei firme ce se ocupa de organizare, fie in localuri special amenajate, unde maseuzele se expun in spatele unui geam, in timp ce viitorul client, in fata unui pahar cu bautura, isi face alegerea. Un alt tip de distractie sexuala intilnit in Thailanda este reprezentat de barurile cu specific sexual, care au angajate dansatoare ce sint dispuse la practicarea sexului consensual in schimbul unei sume de bani. Clientul vine la bar, este intimpinat de hostese si isi alege "perechea". In cazul in care doreste sa paraseasca incinta barului cu dansatoarea, va trebui sa plateasca o suma de bani, un fel de "asigurare" ca nu va fugi cu fata, urmind ca pretul serviciilor prestate de dansatoare sa fie stabilit ulterior. O mare parte din barurile ce ofera aceste servicii sint dotate cu camere speciale pentru raporturile sexuale. Interesant este ca multe dintre aceste baruri au ca proprietari cetateni straini.
Legal, un cetatean din afara Thailandei nu are voie sa detina mai mult de 49% dintr-un bar sau club, asa ca incheie parteneriate cu oameni de afaceri thailandezi sau subinchiriaza afacerea unui localnic. Pe de alta parte, tendintele homosexuale au acaparat piata thailandeza, incadrindu-se perfect in economia ascendenta a turismului sexual. Patronii cluburilor cauta din ce in ce mai multi travestiti, acesti "kathoey" (travestiti) avind un aspect feminin atit de pronuntat, incit usor te poti insela daca nu esti atent. Barbatii thailandezi care se prostitueaza au virste cuprinse intre 12 si 35 de ani, multi dintre ei fiind absolventi de studii superioare. Cei mai multi barbati care se prostitueaza isi ofera serviciile in mare parte homosexualilor sau bisexualilor, si rareori femeilor. Un alt excentrism al zonei se naste in zonele marginase ale marilor oraselor , unde se poate inchiria o familie cu aproximativ 250 euro pe zi. 
Numarul total al celor care practica prostitutia in Thailanda reprezinta un real subiect de controversa, estimarile fiind extrem de diferite. Unii analisti vorbesc doar de 130.000 de persoane, femei si barbati, care ar fi implicate in comertul sexual thailandez. O alta estimare facuta de doctorul Nitet Tinnakul de la Universitatea Chulalongkorn, din Thailanda, citata de publicatia "The Nation" si apreciata ca fiind mult mai a-proape de adevar vorbeste de un total de 2.8 milioane de "muncitori" in industria sexului 
thailandez, dintre care 2 milioane sint femei, 20.000 sint barbati de peste 18 ani si 800.000 sint minori. Comertul sexual in aceasta tara aduce un profil anual echivalent cu 3% din produsul intern brut. Un alt indicator turismul pedofil. Incepand din 1960, calatoriile turistice internationale au crescut de 7 ori, iar tarile in curs de dezvoltare au venit in intampinarea cererilor, vazand in aceasta o sursa necesara de venit pentru propriile natiuni. Odata cu cresterea exponentiala a acestei industrii apare si una din partile intunecate ale sale, un fenomen clandestin: turismul sexual. Dintre toate formele de turism sexual se desprinde cea mai teribila dintre ele: turismul pedofil. Turismul sexual este o industrie foarte profitabila care se intinde pe tot globul. In 1998, Organizatia Internationala a Muncii a raportat ca, dupa statisticile sale, 2-14% din veniturile unor state ca Indonezia, Malaezia, Filipine si Thailanda provin din turismul pentru sex. In plus, pe cand tarile asiatice, inlusiv Thailanda, India si Filipine, au fost mult timp in topul destinatiilor pentru turismul pedofil, in ultimii ani, Mexic si America Centrala au devenit destinatii la fel de vizate in acest scop. Turistii pedofili sunt persoane care calatoresc in alte tari pentru a se implica in practici sexuale cu copii. Organizatia non-profit ECPAT (End Child Prostitution, Child Pornography, and the Trafficking of Children) estimeaza ca mai mult de un milion de copii din lumea intreaga sunt impinsi, in fiecare an, in comertul cu carne vie. Cel mai important factor social care impinge copiii spre prostitutie este saracia. 
Multe tari unde industria turismului sexual este prospera sufera de saracie, ca urmare a politicii schimbatoare si economiilor instabile. Deseori, saracia este in corelatie cu analfabetismul, posibilitatile limitate de angajare si conditiile financiare precare pentru familii. Copiii din aceste familii devin tinte usoare pentru proxenetii aflati in cautare de “carne proaspata”. Copiii sunt atrasi de acestia departe de familiile destramate, proxenetii promitandu-le locuri de munca la oras si apoi fortandu-i sa se prostitueze. Unele familii sarace isi prostitueaza voit proprii copii sau ii vand in acest scop. Discriminarea in functie de sex functioneaza in paralel cu saracia; in multe tari, fetele au mai putine posibilitati educationale sau perspective pentru angajare convenabila. In consecinta, ele sunt nevoite sa-si gaseasca alte cai de a-si castiga traiul. De asemenea, internetul a facilitat cresterea rapida a turismului pedofil prin furnizarea unui canal de vanzare facil. Paginile de internet furnizeaza potentialilor pedofili relatari pornografice scrise de alti turisti pedofili. Aceste pagini detaliaza exploatarea sexuala a copiilor si furnizeaza informatii despre bordeluri si preturi in diverse destinatii, incluzand informatii despre cum anume sa gaseasca copiii. In plus, proxenetii pot publica pliante si ghiduri pe internet, pentru uzul acelorasi “turisti”. 
In 1995, mai bine de 25 de companii din Statele Unite au oferit si aranjat excursii pentru sex. Una din paginile de internet promitea nopti de sex cu “fetite din Thailanda, la pretul unui plin de benzina”. Usurinta cu care se gasesc aceste informatii pe internet genereaza interesul pentru turismul pedofil si faciliteaza abuzurile sexuale asupra copiilor atunci cand turistii isi fac planuri de calatorie. Unul dintre cele mai mari scandaluri legate de comercializarea destinatiilor de turism sexual este centrat pe agentia americana "Big Apple Oriental Tours", infiintata in 1993 si care are ca oferte excursii in Thailanda,  Filipine, Cambodgia. Brosurile lor descriu atmosfera erotica din aceste regiuni, precum si disponibilitatea celor ce se vand pentru experimente sexuale. Turistii sint asteptati la destinatie de ghizii companiei, care ii conduc catre barurile si bordelurile locale. In cele din urma, actiunile guvernelor straine pot incuraja, direct sau indirect, turismul pedofil.
Uneori guvernele statelor slab dezvoltate sau autoritatile locale nu se protejaza impotriva turismului pedofil pentru obtinerea unor surse de venit.
 
http://www.presa-alternativa.ro/?do=view&id=403
 
Darius Stan 
29.12.2006

Direcţionează 2%!

Direcţionează 2% din impozitul tău pe venit Citeşte mai mult...

Fii voluntar!

Dacă vrei să faci voluntariat...
Citeşte mai mult...