Antitrafic
10-10-2013
Februarie - Aprilie 2006

 Sapte interlopi suceveni, saltati ieri dimineata de DIICOT

 
Obiectiv de Suceava – 8 martie 2006
 
Intre acestia se numara Adrian Serseniuc (foto), Neculai Strujan, zis "Nitulai", Sever Sutu, Cristian Robu, fost "Hoidrag", zis "Porcu" • ei sint acuzati de trafic de minori si constituire a unui grup infractional organizat • cei 12 indivizi sint suspectati ca in perioada 2003-2004 au traficat trei minori in Austria si Germania, pentru a fura articole de imbracaminte din magazine • in vara trecuta, o parte dintre cei retinuti au fost arestati preventiv pentru inselaciune si furt calificat, dupa ce au tepuit 12 firme de transport international din judetele Suceava, Iasi, Bacau si Neamt, prejudiciul creat ridicindu-se la circa 40.000 de euro
 
Ieri dimineata in jurul orei 6.00, la solicitarea procurorilor de la Serviciul Teritorial Suceava din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), jandarmii si cadre ale Detasamentului Politiei pentru Interventie Rapida din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Suceava au initiat o ampla actiune de descindere la domiciliile mai multor persoane din municipiul Suceava. In urma actiunii coordonata de Biroul Suceava al DIICOT si Brigada de Combatere a Crimei Organizate Suceava au fost ridicati si transportati la Parchet sapte persoane acuzate de savirsirea infractiunilor de trafic de minori si constituire a unui grup infractional organizat, precum si trei persoane care ar fi fost traficate. Oamenii legii au ridicat de la domiciliile celor retinuti numeroase fotografii si inscrisuri. Potrivit unor surse judiciare, 12 persoane sint acuzate ca intre anii 2003-2004 ar fi traficat in Austria si Germania trei tineri, minori la vremea respectiva, pentru a fura articole de imbracaminte din magazine. Din grupul indivizilor saltati de oamenii legii, impotriva carora a inceput urmarirea penala de la finele lunii ianuarie a anului curent, fac parte persoane cunoscute din lumea interlopa a Sucevei. Audierile au inceput la primele ore ale diminetii si au continuat pe tot parcursul zilei, din grupul celor acuzati facind parte Sever Sutu, de 37 de ani, din municipiul Suceava, Adrian Thiel (cunoscut sub numele de Serseniuc), Neculai Strujan, zis si "Nitulai", Cristian Robu, in virsta de 33 de ani, fost "Hoidrag", zis si "Porcu", Mihai Barbuta, Cristian Dancu, Valentin Jarowska, Nicolae Pastor, de 22 de ani, Dumitru Ciubotaru, Viorel Bordei, de 21 de ani, Petru Florian Pirvu si Cornel Dobroghi. Alaturi de acestia au fost adusi si cei trei tineri care ar fi fost traficati, pe nume Bidalah, Pentelescu si Cretu. Audierile au durat pina tirziu, in noapte, indivizii urmind a fi prezentati Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventiva. "In ceea ce il priveste pe clientul meu, Adrian Thiel, procurorii considera ca, pentru doua zile, ar fi gazduit doua dintre persoanele acuzate de furturi. Din probele administrate la dosar nu rezulta ca domnul Thiel ar fi avut cunostinta despre activitatea celor doi si ca ar fi beneficiat in vreun fel in urma acesteia. Este nevinovat si acest lucru va fi stabilit in cel mai scurt timp", ne-a declarat avocatul lui Adrian Thiel, Marius Striblea.
O parte dintre indivizii saltati in cursul diminetii de ieri au mai avut probleme cu politistii de la Crima Organizata. In perioada iulie - septembrie 2005, Sever Sutu, Cristian Robu, Mihai Barbuta, Nicolae Pastor, Dumitru Ciubotaru, Petru Florian Pirvu si Viorel Bordei au fost rind pe rind prinsi de politistii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate, fiind arestati preventiv sub acuzatia de inselaciune si furt calificat. Acestia faceau parte dintr-o banda care a tepuit 12 firme de transport international din judetele Suceava, Iasi, Bacau si Neamt, prejudiciul creat ridicindu-se la circa 40.000 de euro
Metoda lor era foarte simpla si in acelasi timp ingenioasa, politistii banuind ca a avut efect cu mult la mai multe firme care nu au adresat deocamdata nici o reclamatie politiei. In cursul lunii mai 2004, indivizii au pus la cale o "afacere" de succes. Ei au contactat telefonic, prin anunturi de mica publicitate, diferite firme de transport international, aratindu-se interesati sa calatoreasca exact in tarile in care acestea aveau curse, adica Italia, Germania, Austria, sub pretextul ca aveau de onorat contracte de munca. Dupa ce cadeau la intelegere, acestia spuneau ca nu aveau de unde sa procure cei 500 de euro pe care ar fi trebuit sa-i arate la vama, pentru a intra in spatiul Schengen, speculind astfel o practica des intilnita in rindul transportatorilor, aceea de a-si credita clientii pina la iesirea din tara tocmai pentru a nu apela la alte firme. In ultima perioada, actiunile acestei bande se intensificasera, din luna martie a anului trecut si pina in iunie indivizii dind 8 tunuri de acest gen. In Oradea, intr-o benzinarie sau restaurant - unde se facea ultimul popas inainte de intrarea in vama si iesirea din tara, sucevenii isi primeau banii, adica sume pornind de la 500 de euro si ajungind la 6 sau chiar 700 de euro. Imediat dupa ce luau banii, dispareau fara urma. "Pina acum s-a dovedit ca aceste persoane au inselat 12 firme de transport international, prejudiciul fiind de 34.900 de euro si 700 de dolari", declara la acea vreme seful Serviciului pentru Combaterea Crimei Organizate si Antidrog al IPJ Suceava, inspectorul principal Mihai Martin. Politistii sustin ca "Porcu" si Sutu erau capii acestei retele, restul indivizilor fiind fosti "soareci" pe maxi-taxi, racolati si "recalificati" spre o indeletnicire mult mai banoasa. (Codrut ANDRIU)
 
 
 
3 Martie - O importanta filiera transnationala de trafic de carne vie, prin intermediul careia peste 30 de romance, intre care si minore, au fost exploatate sexual in Occident, a fost anihilata de politistii de frontiera din vestul tarii. Purtatorul de cuvant al Directiei Politiei de Frontiera Timis, comisarul Viorel Alexe, a declarat ca este vorba despre una dintre cele mai mari retele de trafic de persoane care actiona pe ruta Romania-Ungaria-Austria.
In urma unor ample operatiuni derulate cu sprijinul structurilor SRI, sub coordonarea DIICOT, in colaborare cu Politia din Viena, cinci persoane au fost puse sub acuzare. Potrivit anchetatorilor, filiera a functionat aproape doi ani, din 2004 pana in februarie 2006, fiind coordonata din Romania de catre Gheorghe Filip (53 de ani), din judetul Mehedinti. Omologul acestuia in Austria era o alta romanca, Jana Raducanu (21 de ani), care impreuna cu alti trei complici, respectiv Cristina Stuparu (40 de ani), Milica Carbunaru (37 de ani) si Crina Felesch, cetatean austriac, au racolat, gazduit si traficat peste 30 de tinere din diferite zone ale Romaniei. "Creierul" afacerii, Gheorghe Filip, este cunoscut cu antecedente penale, fiind implicat de-a lungul timpului, intre anii 1992 si 2002, in diverse infractiuni frontaliere, precum si in activitati din sfera crimei organizate, savarsite atat in tara, cat si in strainatate. Impreuna cu Cristina Stuparu, el a pus pe picioare, incepand cu anul 2004, o ampla retea de trafic de persoane, anihilata dupa o monitorizare de aproape cinci luni.
 
Amagite cu locuri de munca bine platite
 
Pentru a le atrage pe tinere in capcana cei doi se foloseau de un local de pe teritoriul Romaniei, proprietatea Cristinei Stuparu, unde fetele erau angajate ca animatoare. Dupa o anumita perioada de acomodare si "selectie" riguroasa, acestea erau amagite cu locuri de munca bine platite si, chipurile, legale in Austria. Asa au cazut in "capcana" traficantilor nu mai putin de 30 de romance. Traseul spre infern era urmatorul: initial, fetele erau transportate legal in Ungaria, unde, cu ajutorul lui Milica Carbunaru, erau procurate pasapoarte maghiare false. Dupa ce obtineau o "noua identitate", tinerele erau transportate in Austria, fiind plasate in diferite baruri si angajate tot ca animatoare. Ulterior, interveneau cele doua "verigi de legatura" din Viena, Jana Raducanu si Crina Felesch, care le plasau pe fete unor clienti, obligandu-le sa se prostitueze.
 
Munca pe gratis, batai cat cuprinde
 
Din castigurile obtinute de tinerele traficate membrii retelei incasau peste 80 la suta, iar in cazul refuzului de a se supune exploatarii sexuale victimele erau batute crunt si sechestrate. La sfarsitul lunii februarie 2006 autoritatile din Austria si Romania au declansat o actiune simultana in ambele tari, finalizata cu retinerea in flagrant a membrilor retelei. Cristina Stuparu a fost prinsa la Petrosani, insotita de doi bodyguarzi, pe cand se intorcea de la o intalnire cu parintii a doua minore, racolate anterior de Gheorghe Filip, care urmau sa cada prada traficantilor. Concomitent, alte echipe ale Politiei de Frontiera i-au retinut pe Gheorghe Filip si Milica Carbunaru, la locuintele carora au fost gasite mai multe documente si fotografii incriminatoare, precum si un pistol, marca Browning de calibru 5,6 mm si un incarcator cu sase cartuse de provenienta straina. Cei doi barbati au fost arestati pentru initierea, aderarea sau sprijinirea unui grup infractional organizat, trafic de persoane si trafic de minori, masura care ar urma sa fie luata si impotriva Cristinei Stuparu, care s-a internat intre timp in spital.
 
Un articol de Laura M. Fortiu
 
 
Traficanti - Operatiunea 'Braila' curata Madridul
 
de Andreea  Cascaval,  Petru Zlotan
 
 
Una dintre cele mai de temut grupari mafiote din Romania a fost anihilata in Spania. Autoritatile romane in colaborare cu cele spaniole au declansat operatiunea "Braila 2006", care urmarea depistarea tuturor persoanelor care faceau parte din "clanul Tanase". Politistii au arestat peste 200 de persoane care faceau parte din aceasta grupare.
Membrii "clanului Tanase" au racolat, in perioada 2003-2006, zeci de fete, pe care le-au trimis la "produs" in Spania , Italia, Grecia si Turcia. De pe urma tinerelor, acestia au castigat sute de mii de dolari. Persoanele traficate ajunse in diferite tari se aflau sub protectia clanului. In Romania, reteaua era condusa de Valter P. (fost Tanase), de 31 ani, domiciliat in Iasi, iar in Spania, coordonatorul gruparii era Ionescu I., zis "Talanu". "Talanu" conducea gruparea din inchisoarea Valdemoro, din Spania. Banii obtinuti de pe urma traficului de persoane trebuia folositi pentru eliberarea sa. "Clanul Tanase" era foarte bine organizat dupa o ierarhie strict determinata.
NUME DE COD. Schimbul de informatii dintre autoritatile romane si cele spaniole cu privire la "clanul Tanase" a inceput in toamna anului 2005. Operatiunea autoritatilor spaniole a fost realizata in comun cu Ministerul Administratiei si Internelor din Romania. Actiunea a purtat numele de cod "Braila 2006" si s-a desfasurat in perioada 25 ianuarie-16 martie 2006 in Spania si in Romania. A avut ca scop depistarea tuturor persoanelor care faceau parte din "clanul Tanase". Membrii clanului actionau atat in Romania, cat si in Spania. In Romania, victimele erau racolate din Iasi, Bacau, Braila, Constanta, Neamt, Vaslui si Maramures. Tinerele traficate erau trimise in Spania si obligate sa se prostitueze in diferite baruri si discoteci din Madrid si Malaga. In afara de racolarea tinerelor din Romania si ducerea lor in Spania pentru exploatare sexuala, membrii gruparii se ocupau si cu falsificarea cartilor de credit, trafic de droguri de mare risc si spargeri de magazine de bijuterii, folosind arme de foc pentru a intimida victimele. La data de 14 martie 2006 autoritatile romane si cele spaniole au desfasurat actiuni comune de prindere a gruparii in ambele state. Ofiterii spanioli ajutati de o echipa de politisti romani, condusa de inspectorul general al Politiei Romane, chestor principal Valentin Dan Fatuloiu, au desfasurat mai multe descinderi si perchezitii in locuri frecventate de membrii retelei si la resedintele acestora din mai multe orase din Spania, printre care Valencia, Barcelona, Sevilla, Castelon, Madrid, Malaga, Toledo, Santander si Palmas de Mallorca. La perchezitiile facute in Spania, anchetatorii au descoperit si ridicat aparatura electronica de falsificare a cartilor de credit, 900 de carduri falsificate, documente de identitate contrafacute, autoturisme de lux, bijuterii din aur, placute de inmatriculare auto false, droguri, instrumente utilizate la comiterea de spargeri, arme albe, bunuri furate, precum si suma de 33.500 de euro. In urma perchezitiilor facute la Iasi, politistii au ridicat bijuterii din aur in greutate de aproximativ 3,5 kilograme, diverse sabii si pumnale, o arma cu aer comprimat cu munitie, un pistol cu gaze, diverse documente de proprietate, de transfer bancar si de identitate. Bijuteriile ridicate din Romania au fost trimise in Spania pentru a se verifica daca au fost furate de acolo.
 
 
    
 
 
 
CAPTURA. Politistii au confiscat droguri, acte false, aparatura electronica, bijuterii, carduri false si zeci de mii de euro
 
 
ARESTARI
 
In urma acestei operatiuni, au fost arestati 297 de romani, impotriva a 209 dintre acestia fiind administrate probe. Printre acestia au fost arestati mai multi lideri care actionau in Spania, intre care Cosmos Tanase si Ionescu I. "Talanu", care coordonau activitatea infractionala a gruparii din interiorul unor penitenciare din Spania unde erau incarcerati Oancea "Sile Grasu", Lucian Adrian E. "Adi" si David A. "Gen Leonard". Cei cinci au fost incarcerati in trei penitenciare de maxima securitate din Spania. In paralel cu actiunile desfasurate de politia spaniola, ofiterii romani, impreuna cu un ofiter spaniol i-au retinut pe membrii retelei care actionau in Romania.
 
 
CLAMPARU
 
Ion Clamparu, zis "Papa" sau "Ion de la Madrid", este liderul uneia dintre cele mai mari retele de crima organizata. Este considerat cel mai periculos mafiot din Romania. Reteaua sa de crima organizata a strans milioane de dolari pentru a determina stoparea unei ample anchete declansate impotriva acestor grupuri de catre Ministerul Public. Autoritatile care au demarat operatiunea "Braila 2006" au stabilit ca I. Ionescu "Talanu" si Cosmos Tanase sunt apropiati ai lui Ion Clamparu. Ion Clamparu este urmarit international pentru aceleasi infractiuni.
 
 
 
Clanul lui Cosmos, saltat si incatusat – Ziarul de Iasi – 15 martie
 
Jale mare ieri in clanul interlop Tanase. "Munca" lor de-o viata, respectiv trafic de carne de vie, de minori, retele de cersetorie in Occident, furturi etc se duce pe apa Simbetei.
 
Le-au fost sechestrate numeroase vile si masinile luxoase. Le-au fost confiscate aproape 4 kg de aur. Zeci de mascati si politisti au descins in forta in imobilele pe care le au si au retinut 7 membri din clan. Alti doi, care nu erau acasa, respectiv fratii Cosmos si Belgian Tanase, au fost dati in urmarire internationala, chiar daca unul sta deja intr-o puscarie din Spania. Dupa 15 ani, in care membrii clanului Tanase, condus de Cosmos, supranumit si "printul tiganilor", au facut legea in Iasi, dupa ani de zile in care si-au "tras" vile chiar linga sediul Politiei Municipiului si se plimbau cu Mercedes-ul sau Hummer-ul sub ferestrele Politiei fara ca nimeni sa-i intrebe cum de isi permit un asemenea lux fara sa munceasca, se pare ca cineva vrea sa le vina de hac. Actiunea a pornit de la Bucuresti si a fost finalul unei colaborari cu autoritatile din Spania. Este a doua oara cind politistii se iau serios de interlopi. Primii intrati in colimator au fost Cordunenii, in urma cu aproape doi ani. Acum a venit rindul clanului Tanase.
 
Descinderea in lumea clanului Tanase a avut loc ieri, dis-de-dimineata. Impresionante forte de politisti, jandarmi, procurori, mascati au intrat fara veste in casele lor. Operatiunea a inceput la ora 6 fix, in sapte locatii diferite. Cu totii s-au trezit cu usile sparte si cu mascati tintuindu-i cu armele indreptate spre ei. Nici unul nu a miscat, nimeni nu s-a mai impotrivit. Cu mandatele in mina, procurorii au inceput perchezitiile in vilele din strazile Zmeu, Zlataust si Trei Ierarhi (toate in Centru), precum si in citeva apartamente din Iasi. Recolta anchetatorilor a fost una nu foarte spectaculoasa, dar spune multe despre preocuparile gruparii organizate: "3,5 kilograme de aur, numeroase sabii si pumnale, o pusca cu aer comprimat, un pistol, acte si documente de transfer bancar si diverse sume de bani. Toate bunurile au fost ridicate in vederea confiscarii", a declarat un procuror iesean de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism. Cei luati pe sus de anchetatori sint Walter Pisniceanu, fost Tanase, Robert Amarisca zis "Francez", Decebal Bancuta zis "Tancu", Claudia Neagu, sora lui Tancu si concubina lui Walter, Catalin Dracea, bodyguard-ul clanului si Eugen Trufanda zis "Gelu". "Cu totii au fost urcati in dube si dusi la Bucuresti in baza unor ordonante de retinere semnate de procurorii de la Parchetul General", au afirmat politisti de la Combaterea Crimei Organizate Iasi. Cel mai mare circ a fost chiar linga sediul Politiei Municipiului. In prima vila de linga Politie locuia Dacian Tanase, tatal celebrilor Cosmos si Belgian. Dupa interventia trupelor speciale, femeile s-au aratat extrem de revoltate. Dacian Tanase poza in victima. "Au intrat in casa la 6 dimineata sa caute nu stiu ce. Mi-au confiscat aurul, banii. Din buzunar mi-au furat 1.300 de euro. Eu sint nevinovat. Nici nu mi-au spus de ce au venit peste mine si de ce sint cautati copiii mei", se plingea ieri Dacian Tanase.
 
Profit de milioane de euro
 
Anchetatorii au cel putin patru capete de acuzare pentru clanul Tanase: trafic de persoane, trafic de minori, spalare de bani si constituirea unei grupari criminale organizate la nivel international. "In cursul anilor 2000 - 2006, au racolat sute de tinere din judetele Iasi, Neamt, Bacau, Vaslui, Braila, Constanta si Maramures si le-au obligat sa se prostitueze in orasele spaniole Malaga si Madrid, dar si in alte orase din state vestice. Majoritatea victimelor erau minore", afirma procurorii ieseni. Anchetatorii nu au stabilit deocamdata profitul clanului Tanase. "Este prematur sa facem o estimare a averii provenite din aceste infractiuni. Cu siguranta este vorba despre multe milioane de euro", sustin anchetatorii ieseni. In paralel cu perchezitiile de la Iasi, anchetatorii au descins si in trei locatii din Constanta. "Multe victime sint din Constanta si acolo membrii clanului Tanase aveau mai multe «sageti» (locotenenti care se ocupau cu racolarea victimelor)", ne-a explicat un politist iesean de ce s-au operat perchezitii si la malul Marii Negre. Intreaga avere acumulata de clanul Tanase pare sa se duca pe apa simbetei. "Autoturismele de lux Porsche, Mercedes, Audi, BMW si Hummer vor fi puse sub sechestru asiguratoriu, la fel ca si vilele, apartamentele si conturile lor bancare", ne-a precizat un procuror iesean care a participat la actiune.
 
Si anchetatorii spanioli au descins la Iasi
 
Ancheta impotriva clanului condus de Cosmos Tanase a inceput in urma cu citiva ani la Malaga. Anchetatorii spanioli au cerut ajutorul autoritatilor romane dupa ce au descoperit o retea de prostituate aduse in Spania de clanul Tanase. Spaniolii il arestasera pe Cosmos inca din vara anului trecut si aveau probe impotriva celorlalti membri ai clanului. Dosarul a fost completat cu datele oferite de autoritatile romane si s-a pus la cale o actiune in forta romano-spaniola. Planurile descinderilor, impartirea responsabilitatilor pe echipe s-au facut luni noapte pina spre dimineata. Cele sapte locatii din Iasi au fost luate cu asalt simultan de catre sapte echipe conduse de procurori de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT). La actiune au participat forte de la DIICOT Bucuresti si Iasi, Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate Bucuresti si Iasi (DGCCO), Serviciul de Investigatii si Protectie Interna Iasi (SIPI), trupe ale Jandarmeriei, mascati de la trupele speciale Acvila Bucuresti si de la DPIR Iasi. Deocamdata, anchetatorii nu s-au hotarit ce vor face cu cei retinuti. "Nu stim inca daca vor ramine la Bucuresti sau vor fi trimisi in Spania, acolo unde au inceput cercetarile. Cel mai probabil nu vor parasi tara pentru ca sint cetateni romani si nu pot fi extradati", ne-a declarat un politist iesean. (Marius MARGINEANU)
 
Ascensiunea lui Cosmos Tanase
 
Cosmos Tanase si-a inceput "cariera" cu Germania in anii '93. Incepind din 1999, presa germana a inceput sa relateze despre copii romani obligati sa cerseasca sau sa fure pentru Cosmos Tanase. Reteaua de "pusti" actiona in Hamburg, Munchen, Berlin, Koln. Copiii au povestit nemtilor cum Cosmos Tanase ii supunea la torturi groaznice daca nu erau "productivi", iar unii erau chiar vinduti ca niste sclavi altor "proprietari" de copii. Politia germana spunea inca de atunci ca Tanase a investit sumele cistigate in mai multe imobile din Romania. Dat afara din Germania, Cosmos a inceput sa fie renumit in Romania. In vara anului 2002, acesta a fost dat in urmarire generala intr-un dosar instrumentat la Galati, acolo unde era acuzat de lipsire de libertate. Doi ani mai tirziu, Cosmos a fost dat in urmarire internationala prin Interpol, mandatul fiind semnat la citeva ore dupa ce acesta trecuse granita. Politistii spuneau inca din 2004 ca ieseanul Cosmos Tanase a reusit sa ajunga in Spania, la Malaga. Aici a pus pe picioare o retea de trafic de carne vie cu ajutorul complicilor ramasi la Iasi. A fost insa arestat in vara anului 2005, dupa ce anchetatorii spanioli au descoperit mai multe romance care se prostituau sub aripa protectoare a clanului condus de Cosmos.
 
 
 
"Ciungu", arestat pe aeroport, la intrarea in Romania
 
Autor: Bogdan GOTCA (bogdan.gotca@ziarulderoman.ro)
 
Data publicarii: 22/03/2006, 03:00
 
 
 
Mihai Chereches, zis si "Ciungu", a fost arestat, ieri, pe aeroport
 
* in cursul zilei de ieri, romascanul a fost retinut de politisti si arestat preventiv sub acuzatia comiterii infractiunii de trafic de persoane * Mihai Chereches, zis si "Ciungu", intentiona sa se intoarca in tara dupa ce fusese arestat in Italia * romascanul este unul dintre apropiatii lui Ion Clamparu, "comandantul" unei retele de tip mafiot care activeaza in Spania si Italia *
 
Romascanul Mihai Chereches, cunoscut in lumea interlopa si sub demunirea de "Ciungu", a fost arestat in cursul amiezii de ieri, pe aeroportul international Otopeni din Bucuresti, in timp ce incerca sa se intoarca in Romania, din Italia. Dupa ce a fost retinut de catre politistii si procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism, Mihai Chereches a fost transportat, sub escorta, la Bacau, unde judecatorii au dispus eliberarea unui mandat de arest preventiv pentru o perioada de 29 de zile, sub acuzatia comiterii infractiunii de trafic de persoane.
 
Cine este Mihai Chereches?
 
Romascanul Mihai Ciungu a fost unul dintre pionii importanti ai lumii interlope atit din Neamt, cit si din Iasi. El si-a inceput "afacerile" ilegale in anul 2000, cind numele lui Mihai Chereches a fost asociat cu o retea specializata in obtinerea de vize pentru spatiul Schengen, in baza unor documente false. Atunci, procurorii din cadrul Parchetului General al Romaniei, impreuna cu Politia, au demarat o ampla actiune de anihilare a unei retele de traficanti de vize Schengen. In urma unor informatii pe care acestia le detineau, s-au efectuat, simultan, descinderi in Bucuresti, Iasi, Bacau si Roman, la sediile unor firme sau la domiciliile unor persoane fizice, descinderi in urma carora au fost ridicate mai multe dovezi ca se falsificau dosarele solicitantilor de plecari in tari din spatiul Schengen. Prin intermediul anunturilor de la rubricile de mica publicitate de prin ziare, Mihai Chereches reusea sa-si racoleze clientii dornici de a plecat in strainatate. Acesta se oferea sa ii ajute sa faca rost, contra cost, de vize Schengen. Costul obtinerii unei astfel de vize era intre 1.350 si 1.500 de dolari. Solicitantului i se cerea pasaportul si o copie dupa actul de identitate, iar dupa citeva saptamini "clientii" primeau pasapoartela inapoi, cu tot cu vize Afacerea a fost pusa la cale si cu complicitatea reprezentantilor consulatului Austriei din Bucuresti. In urma anchetei declansate de catre procurorii din cadrul Parchetului General al Romaniei, s-a constatat ca prin astfel de metode au fost scosi din tara peste 1.000 de romani. In urma anchetei, consulul Eugen Florin Ruff s-a retras din functia pe care a detinut-o, el hotarind sa se pensioneze. Unele dintre persoanele implicate in aceasta afacere, printre care si Mihai Chereches, au fost, la acea vreme, arestate.
 
Prostituate de lux, afacere de succes pentru "Ciungu"
 
Dupa ce afacerea cu vize Schengen a cazut, iar Mihai Chereches a fost eliberat din inchisoare, acesta s-a reprofilat, el apucindu-se de trafic de persoane. Timp de mai multa vreme, Ciungu a reusit sa racoleze mai multe tinere, in special din Roman, Iasi, Bacau sau Piatra Neamt carora li se promiteau contracte importante in lumea modei. Ajutat de o alta complice de-a sa, Simona Sirghie, Ciungu trimitea fetele racolate in Italia. In locul creatorilor de moda, tinerele erau vindute unor proxenetii, contra unor sume consistente de bani. Cit despre aparitii pe copertile revistelor de moda, nici vorba! In schimb, fotografiile lor puteau fi vizionate pe Internet, in site-uri destinate exclusiv adultilor. Fiecare dintre ele putea fi contactata de amatorii de sex, la un numar de telefon, care era trecut sub poza. Astfel, afacerea lui Chereches a devenit una foarte profitabila. De pe urma ei, Mihai Chereches a obtinut venituri importante, acesta achizitionind apartamente, vile si autoturisme de lux. Reteaua formata de Mihai Chereches a fost distrusa in momentul in care el a fost arestat de politistii germani, la Hamburg. Ulterior romascanul a fost trimis dupa gratii intr-o inchisoare din Italia, la Pescara. Mihai Chereches era cunoscut ca fiind un apropiat al lui Ion Clamparu, botosaneanul care a reusit sa puna bazele unui importante retele de trafic de persoane. In "plimbarile" pe care Ciungu le-a avut prin Occident, acesta a colaborat, in numeroase rinduri, cu Ion Clamparu, cei doi fiind vazuti impreuna chiar si in diferite localuri din tara. Arestarea de ieri a lui Mihai Chereches a avut ca motivatie, printre altele, "colaborarea" acestuia cu Ion Clamparu, in materie de trafic de persoane.
 
Patru acuzati de trafic de persoane arestati  - ZIUA De Iasi- 22 martie 2006
 
 
 
● Patru persoane aduse in fata judecatorilor sub acuzatia de trafic de persoane au sustinut ca de fapt au fost in Italia sa ingrijeasca niste batrani, si nu sa vanda tinere, asa cum sustin procurorii ● Tribunalul i-a arestat pentru 30 de zile ● "Eu ii cunosc pe cei arestati si stiu ca aici erau baieti cuminti, insa nu pot sti ce au facut dincolo. Proveneau din familii de oameni gospodari si nimeni nu se astepta la asa ceva", a declarat primarul din Belcesti
 
Judecatorii de la Tribunalul Iasi au arestat patru tineri din comuna Belcesti, acuzati de comiterea infractiunilor de trafic de persoane. Este vorba despre Constantin Panzariu, Mariana Panzariu, Constantin Murariu si Mirela Bosanceanu. Toti acestia provin din familii foarte bune din Belcesti si nimeni nu se astepta sa ajunga dupa gratii pentru o infractiune de o asemenea gravitate. Acuzatii au fost adusi in urma cu doua zile la Tribunalul Iasi, in jurul orei 18.00, si, dupa audieri de cateva ore, au fost arestati. Acest dosar a fost intocmit de catre procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism Iasi (DIICOT) si, in aceeasi zi in care au fost retinuti de catre procurori, acuzatii au fost adusi in fata judecatorilor. "Tribunalul Iasi a decis emiterea unui mandat de arestare preventiva pe o perioada de 30 de zile pentru patru persoane acuzate de trafic de persoane", a declarat judecatorul Diana Micu Cheptine, purtatorul de cuvant al Tribunalului Iasi. Conform informatiilor din dosar, tinerii au traficat in Italia mai multe tinere, carora li se promiteau locuri de munca bine platite. Cand ajungeau acolo, tinerele erau folosite in scopul obtinerii de foloase materiale. Conform ultimelor date obtinute de reporterii ZIUA de Iasi, prejudiciul inca nu a fost stabilit. Deocamdata, anchetatorii sunt rezervati in a face declaratii publice cu privire la acest dosar, atat pentru ca filiera inca nu a fost descoperita in intregime, dar si pentru ca mai sunt chestiuni inca nelamurite. Potrivit surselor judiciare, zilele acestea vor mai avea loc arestari in acest dosar. "Eu ii cunosc pe cei arestati si stiu ca aici erau baieti cuminti, insa nu pot sti ce au facut dincolo. Proveneau din familii de oameni gospodari si nimeni nu se astepta la asa ceva. Unul dintre ei chiar si-a deschis o crasma in comuna iar altul incepuse afaceri cu paine", a declarat Dumitru Diaconu, primarul din comuna Belcesti. In fata completului de judecata, nici unul dintre cei patru acuzati nu a recunoscut comiterea faptelor. Mai mult, acestia au sustinut ca nu au fost in Italia sa traficheze fete, ci au fost pentru a munci cinstit, adica pentru a avea grija de niste batrani.
 
Catalin BOACNA
 
 
Procurorii Biroului Teritorial Botosani a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism au depistat si trimis in judecata o femeie din localitatea Saveni, pentru savarsirea infractiunii de racolare de persoane. In acest dosar au fost cercetate doua persoane, dar fata de una s-a disjuns deoarece aceasta nu se afla in Romania si nu a putut fi audiata. In ianuarie 2004, un barbat din Giurgiu a venit in orasul Saveni unde s-a intalnit cu Camelia C. in varsta de 35 de ani, pentru a planui racolarea mai multor tinere care urmau sa ajunga in Spania in scopul practicarii prostitutiei. stiind mai multe fete ce provin din familii sarace, in scurt timp, cei doi au gasit cinci tinere, din care doua minore, pe care le-au convins sa mearga in Spania. Capul acestei afaceri, a scos din buzunar mai multe milioane de lei pentru intocmirea pasapoartelor celor cinci tinere si pentru celelalte cheltuieli legate de plecarea in Spania. In baza unor informatii, procurorii botosaneni au reusit sa descopere la timp acest caz de racolare de persoane. La sfarsitul lunii ianuarie, au fost depistate Camelia C. impreuna cu patru din cele cinci tinere, in timp ce se aflau intr-un microbuz care urma sa plece catre Spania. Imediat a fost demarata o ancheta in care procurorii au constatat ca, in afara Cameliei C., in aceasta afacere a fost implicat si C.C. din Giurgiu. Desi teoretic procurorii botosaneni au reusit sa termine repede cercetarea, dosarul nu a putut fi inaintat in instanta deoarece nu era capul retelei. In timpul anchetei, o parte dintre tinerele ce urmau sa ajunga in Spania au recunoscut faptul ca cele doua persoane care s-au ocupat de racolarea lor, le-au spus faptul ca vor lucra ca dame de companie, dansatoare si prostituate. Potrivit procurorilor Biroului Teritorial Botosani a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism, sunt informatii ca barbatul din Giurgiu a mai racolat si transportat in Spania mai multe tinere din tara. Pana la urma, in fata judecatorilor va ajunge doar Camelia C. care este acuzata de racolare de persoane si cazarea acestora in scopul practicarii prostitutiei.
 
 
 
Traficanti de persoane trimisi dupa gratii
 
 
 
Catalin BOACNA – Ziua  de Iasi – 6 Aprilie 2006
 
 
 
● Trei barbati care au obligat mai multe minore sa practice prostitutia au fost condamnati la o pedeapsa totala de 23 de ani de inchisoare
 
Judecatorii de la Tribunalul Iasi au condamnat ieri trei membri ai unei retele de trafic de persoane la o pedeapsa totala de 23 de ani de inchisoare. Constantin Danceanu, considerat a fi capul acestei retele, a fost condamnat la executarea unei pedepse de zece ani de inchisoare, Vasile Danceanu a primit opt ani de inchisoare, iar Cristinel Amoiloaie a fost condamnat la cinci ani de inchisoare. Cei patru barbati au fost trimisi in judecata in primavara anului 2005 de catre procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism Iasi. Totul a inceput de la o sesizare facuta de una dintre mamele disperate, care a observat ca i-a disparut fiica de acasa. Prima dintre aceste mame a reclamat anchetatorilor ca fiica sa, Oana Alexandra Bordeianu, in varsta de 16 ani, a disparut de acasa in perioada aprilie - iulie 2004. In urma cercetarilor, procurorii, impreuna cu agentii de politie, au descoperit ca fata a fugit de acasa, iar in perioada mentionata a fost gazduita in cartierul iesean Dancu de Mariana Oancea, femeie care ii era ruda. In respectivul imobil mai locuiau si Gabriel Oancea, fiul femeii, cat si concubinul ei, Laurentiu Bacaoanu. Alaturi de familie mai erau gazduite alte doua minore, Alina Manole, in varsta de 16 ani, si Roxana Ciobanu, in varsta de 14 ani. Dupa ce au practicat prostitutia in casa Marianei Oancea, cele trei fete au fost vandute lui Constantin Danceanu, zis Chitai. Fetele au consimtit initial sa practice prostitutia sub patronarea lui Danceanu, iar fiecare client platea pentru o clipa de placere cu fetele intre 100 de mii lei (10 lei) si un milion lei (100 lei noi). Din ancheta facuta de procurori, cei trei traficanti de carne vie au castigat de pe urma fetelor aproximativ 50 milioane lei (5000 lei noi). Dupa ce procurorii au urmarit toata reteaua, cei trei barbati au fost ridicati de catre trupele speciale de la domiciliile lor si introdusi in arestul Politiei.

Direcţionează 2%!

Direcţionează 2% din impozitul tău pe venit Citeşte mai mult...

Fii voluntar!

Dacă vrei să faci voluntariat...
Citeşte mai mult...