Refugiații sunt vulnerabili la traficul de ființe umane
09-09-2015
Refugiații sunt vulnerabili la traficul de ființe umane

Zeci de mii de persoane provenind din țări terțe aflate în conflict caută în aceste zile refugiu în Uniunea Europeană. Vulnerabilitatea acestora, determinată de lipsa de resurse și statutul neclar, le limitează alegerile şi opţiunile disponibile și îi supune riscului de traficare de către grupurile criminale.

Alternative Sociale a lansat recent un set de recomandări privind reducerea vulnerabilității la traficul de ființe umane a cetățenilor provenind din țări din afară Uniunii Europene, extrem de relevante în contextul crizei refugiaților. Raportul, coordonat de expertul Alexander Frederick George Hirschfield, criminolog și profesor universitar din Marea Britanie, propune specialiștilor o serie de recomandări  ce vizează colectarea,  schimbul și comunicarea datelor privind persoanele vulnerabile la trafic, precum și coordonarea interinstituțională pentru reducerea vulnerabilității la exploatare și traficare.

„Europa se confruntă deja de luni de zile cu o problemă extrem de gravă – cea a refugiaţilor, oameni disperaţi care caută să-şi protejeze familiile de tragediile războiului. Instituţiile naţionale şi europene sunt blocate într-o fază de analiză a fenomenului, iar răspunsul întârzie să apară. În contextul în care situația ameninţă să se transforme într-o criză umanitară, este nevoie ca aceste instituţii să întreprindă acţiuni concrete şi coerente pentru că din ce în ce mai mulți refugiați apelează la traficanții de ființe umane pentru a ajunge în țări europene”, a declarat Cătălin Luca, director executiv Alternative Sociale, expert Team Europe.


Raportul poate fi consultat aici.

Direcţionează 2%!

Direcţionează 2% din impozitul tău pe venit Citeşte mai mult...

Fii voluntar!

Dacă vrei să faci voluntariat...
Citeşte mai mult...